Dostupni linkovi

Uhapšeni biznismeni povezani s Trumpovim odvjetnikom


Lev Parnasi Igor Fruman
Lev Parnasi Igor Fruman

Dva biznismena iz bivšeg Sovjetskog Saveza uhapšena su zbog navodnog kršenja zakona o finansiranju kampanja u Sjedinjenim Državama. Prema vlastima, Lev Parnas, rođen u Ukrajini, i Igor Fruman, rođen u Bjelorusiji, uhapšeni su i povezuju se sa ličnim odvjetnikom američkog predsjednika Donalda Trumpa Rudyjem Giulianijem.

Oni se sumnjiče da su pokušali finansirati kandidate za savezne i državne položaje stranim novcem, navodi BBC.

U 2018. godini, dva osumnjičenih donirali su najmanje 576.000 dolara za razne kampanje republikanaca, pokazala je istraga Projekta za izvještavanje o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP).

Najveći dio sume , 325.000 dolara, otišao je 17. maja 2018. u „Akcija za princip Amerika prvo“, jednu od najvećih organizacija koja podržava Trumpa.

Njihov odvjetnik John Dowd odbio je komentirati navode. Parnas i Fruman rekli su da su se upoznali s Julianom preko ukrajinskih političara.

Njihovo uhićenje dolazi u trenutku kada se Trump suočava s istragom u vezi s opozivom povezanom sa telefonskim razgovorom između njega i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Oba osumnjičena su američki građani.

Prema američkom zakonu, stranim državljanima je zabranjeno davati donacije za izbore kako bi se ograničio strani uticaj na američku vladu.

Također se mora javno izvještavati o izvorima i detaljima doprinosa tokom kampanja na saveznim izborima.

XS
SM
MD
LG