Dostupni linkovi

Hahn: Pregovori Srbije i Kosova trebali bi biti poput izbora za papu


Johannes Hahn
Johannes Hahn

Evropski komesar za pitanja proširenja Johannes Hahn je mišljenja da treba promeniti pristup u procesu normalizacije odnosa između Srbije i Kosova. Smatra da pojedini susreti u okviru dijaloga nisu dovoljni da bi se postiglo konačno rešenje.

“Lično verujem da bi se, u jednom trenutku, pregovori trebali odvijati poput izbora Pape. Organizovati neku vrstu konklave sve dok ne budemo imali ‘beli dim’”, naglasio je Johannes Hahn.

On je ohrabren činjenicom da će Joseph Borell, budući visoki EU predstavnik, biti potpuno posvećen dijalogu, budući da je on to već potvrdio, te da će njegova prva zvanična poseta biti poseta Prištini.

Stoga, prema rečima odlazećeg komesara, čim novi funkcioneri preuzmu nove funkcije u institucijama, EU će biti u stanju da preuzme ulogu koja joj pripada. On je naglasio da je na institucijama Evropske unije da se uključe u dijalog te da ovo nije pitanje koje pripada pojedinim zemljama članicama.

Osvrćući se na odluku američke administracije da imenuje dva izaslanika koji će se baviti dijalogom, Hahn je mišljenja da “po običaju imenovanje više izaslanika uglavnom stvara haos”.

On je ovo uporedio sa iskustvom iz Ukrajine kada je bilo više izaslanika, te dodao da je bilo teško kanalizirati napore, zbog čega, tvrdi Hahn, isto važi i za dijalog između Kosova i Srbije.

Evropski komesar očekuje da će nakon izbora 6. oktobra, nova kosovska vlada povući odluku o taksama (koje je Kosovo uvelo Srbiji i Bosni i Hercegovini) i time dozvoliti nastavak dijaloga koji je blokiran od novembra prošle godine upravo zbog ove odluke bivših prištinskih vlasti.

Govoreći o mogućnosti razgraničenja, Johannes Hahn je naglasio da je jedini uslov EU oko budućeg sporazuma između Prištine i Beograda to da “nijedan bilateralani sporazum ne sme da bude donesen po cenu stabilnosti i napretka regiona”.

XS
SM
MD
LG