Dostupni linkovi

USK: Migranti iz kampa Vučjak da se izmjeste na druge lokacije


Sastanak Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom
Sastanak Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom

Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom Unsko-sanskog kantona koja je zasjedala u Bihaću usvojila je više mjera i zaključaka koje će u okviru svojih nadležnosti poduzeti, kako bi se migrantska kriza u ovom dijelu Bosne i Hercegovine držala pod kontrolom.

Jedan od zaključaka upućen je Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) i UNHCR-u da bez saglasnosti ne mogu sklapati nove, odnosno produžavati stare ugovora za postojeće Privremene prihvatne centre u Unsko-sanskom kantonu, a posebno se to odnosi na Prihvatne centre „BIRA“ u Bihaću i „MIRAL“ u Velikoj Kladuši.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona zaduženo je za uvođenje mjera ograničenog kretanja migranata u svim gradovima kantona.

Od nadležnih državnih organa zatraženo je i da se za kamp „Vučjak“ nadomak Bihaća prije zime pronađe adekvatno rješenje, odnosno predloženo je da se migranti i izbjeglice koji u kampu borave izmjeste u neki od prihvatnih centara van USK, odnosno Salakovac ili Ušivak.

Preživljavanje u nevolji u kampu Vučjak
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:26 0:00

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove zadužena je da ponovo krene u pojačanu kontrolu privatnih objekata koji pružaju usluge smještaja izbjeglicama i migrantima koji nemaju odgovarajuće dokumente.

„Ponovo su zakazale institucije države i mi se i dalje sami moramo nositi sa teretom migrantske krize. Moramo poštovati odluke Skupštine ovog kantona ali i općinskih/gradskih vijeća i sve ove mjere koje ćemo poduzeti idu u pravcu zaštite sigurnosti i zdravlja građana Unsko-sanskog kantona", kazao je premijer USK Mustafa Ružnić.

Dodao je da je krajem mjeseca zakazan ponovni susret delegacije BiH sa delegacijom Evropske komisije u Briselu, a da, u međuvremenu, niti jedan od zaključaka sa ranijeg sastanka od strane nadležnih državnih organa nije ispoštovan.

„Zato ovaj put u Brisel ne želimo ići bez konkretnih prijedloga“, istakao je Ružnić.

XS
SM
MD
LG