Dostupni linkovi

Crna Gora uputila protest Albaniji zbog ekološkog incidenta


Prljavština na površini rijeke Bojane
Prljavština na površini rijeke Bojane

Vlada Crne Gore uputila je protest Albaniji povodom posljednjih ekoloških akcidenta u pograničnom vodotoku rijeke Bojane koji, saopšteno je iz Vlade, ugrožavaju imidž ove prestižne turističke destinacije.

„Vlada Crne Gore u skladu sa dobrosusjedskom politikom, pozivajući na zajedničku brigu o resursima, u konstantnoj komunikaciji sa albanskom stranom, dosljedno insistira na primjeni svih međunarodnih konvencija”.

Protest Vlade Crne Gore je uslijedio nakon što su nadležni, po pozivu zabrinutih mještana Ulcinja, obišli teren i utvrdili da leševi uginulih kokošaka, krava i svinja plutaju rijekom Bojanom.

Direktorica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vesna Daković, koja je koordinirala akcijom na terenu, u srijedu je saopštila da sve ukazuje da je riječ o prekograničnom problemu, odnosno da su uginule životinje porijeklom iz susjedne Albanije, s obzirom da u širem području na crnogorskoj strani nema farmi živine.

„Evidentno je da je problem prekogranične prirode. Rezultati laboratorijskih analiza uzoraka pokazali su da živina nije bila zaražena nekom bolešću koja se može prenijeti na ljude, ali jeste izolovana salmonela koja ima uticaj na živinu i od koje su najvjerovatnije kokoške uginule“, kazala je Daković.

Planirano je, saopšteno je, da se odmah krene u akciju sakupljanja otpada iz vode. Imajući u vidu uočenu količinu kesa u vodi, prilikom obilaska gornjeg toka rijeke, procjenjujemo da za sakupljanje tog otpada treba više dana”.

Protest albanskoj strani je upućen na inicijativu potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem, Milutina Simovića i ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića.

„Shodno tome, crnogorska strana je u obavezi da o svemu obavijesti svoje međunarodne partnere, što će biti urađeno u hitnom službenom postupku“, navodi se u saopštenju Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Podsjetimo, zvanično je saopšteno da je do prvog incidenta ove vrste došlo 30. septembra 2019. godine. Tom prilikom inspektor je uzeo uzorke sa terena i poslao na analizu kojom je utvrđeno da je pronađena količina neškodljivo uklonjena.

XS
SM
MD
LG