Dostupni linkovi

Navaljnijeva fondacija označena kao "strani agent" u Rusiji


Ruski opozicioni političar, Aleksej Navaljni u pritvoru je proveo 30 dana zbog optužbe da je organizovao nedavne proteste protiv isključenja nezavisnih kandidata za septembarske izbore za gradsko vijeće Moskve.

Aleksej Navaljni, ruski opozicioni političar i protivnik Kremlja, odbacuje odluku ruskog Ministarstva pravde prema kojoj je njegova Fondacija za borbu protiv korupcije označena kao "strani agent" smatrajući da je odluka donesena po naređenju predsjednika Vladimira Putina.

Rusko ministarstvo pravde označilo je neprofitnu Fondaciju za borbu protiv korupcije lidera opozicije Alekseja Navaljnija "stranim agentom", u skladu sa zakonom iz 2012. kojeg je Zapad naveliko kritikovao zbog stigmatiziranja grupa s tom oznakom, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Navaljni je brzo odbacio odluku ministarstva objavljenu 9. oktobra, rekavši da se ruske vlasti plaše njegove fondacije za borbu protiv korupcije (FBK) zbog dokaza o korupciji pronađenih protiv njih.

"Tražimo da Ministarstvo pravde svima javno objasni i dostavi dokaze da je FBK primila barem jedan peni stranog novca", naveo je Navaljni u tvitu.

"Postupanja Ministarstva pravde apsolutno su protivzakonita i očito po direktnom naređenju [predsjednika Vladimira] Putina (...) Putin se strašno plaši FBK-a. Na kraju on se oslanja na moć lopova, onih koji uzimaju mito i korumpiranih zvaničnika. A mi razotkrivamo korupciju. I nećemo se zaustaviti bez obzira na sve", dodao je.

Vladimir Titov, službenik Ministarstva pravde koji nadgleda nevladine organizacije, tvrdio je da je Navaljnijev fond primio više od 140.000 rubalja (2.150 američkih dolara) iz inostranstva, uključujući dvije tranše iz Španije i jednu iz Sjedinjenih Država, prenio je Interfax.

Ministarstvo je tvrdilo da je američka transakcija potekla od kompanije koja se zove Star-Doors.Com.

Čovjek po imenu Jurij, koji se predstavio kao vlasnik kompanije ali je zatražio da se njegovo prezime ne koristi, rekao je za RSE da je u junu uplatio ličnu donaciju u iznosu od 52.5 dolara - uključujući transakcijsku naknadu od 2.5 dolara – s njegovog pejpal (PayPal) računa na račun Ivana Ždanova, opozicionog političara koji se kandidovao za mjesto u gradskom vijeću Moskve.

Moskva je održala parlamentarne izbore u septembru.

Jurij je rekao da traži azil u Sjedinjenim Državama, ali da ima samo ruski pasoš.

"Ovo je bio transfer s računa jednog ruskog državljanina na račun drugog ruskog državljanina", rekao je o donaciji Ždanovu.

RSE nije mogao odmah dobiti komentar Ždanova.

Ovom oznakom ministarstva, Fondacija za borbu protiv korupcije podliježe istim zahtjevima kao i nevladine organizacije koje finansiraju strane države, i koje se moraju prijaviti za upis u vladin registar i podnose redovne izvještaje o izvorima finansiranja, ciljevima, o načinima trošenja novca, i ko su njihovi menadžeri.

Odrednice da neprofitna organizacija "koja obavlja funkcije stranog agenta utvrđene su tokom istrage njenih aktivnosti", navodi se u izjavi ministarstva.

Fondaciju za borbu protiv korupcije je 2011. godine osnovao Navaljni, najistaknutiji ruski lider opozicije i pravnik po struci koji je uporno tragao za dokazima korupcije na najvišem nivou ruske politike.

Njegove istrage redovno izazivaju javni nemir zbog zloupotrebe državnih sredstava - 2017. istraga zbog bogatstva premijera Dmitrija Medvedeva postala je katalizator vala masovnih protesta koji su u martu te godine izbili širom Rusije.

Navaljni je nedavno izdržao kaznu od 30 dana zbog navodnog organizovanja protesta protiv isključenja nezavisnih kandidata za septembarske izbore za gradsko vijeće Moskve.

Od 30 ili više kandidata kojima je bilo zabranjeno da se kandiduju, pet ih je bilo pridruženo ili zaposleno u Fondu za borbu protiv korupcije.

Fondacija je u avgustu saopštila da su svi njeni računi blokirani jer je moćni Istražni odbor nastavio istragu o pranju novca koja prijeti opstanku organizacije koja za sebe kaže da zahtijeva odgovornost elite i političke promjene.

XS
SM
MD
LG