Dostupni linkovi

Kosovo: Kurti i Osmani razgovarali o zajedničkoj vladi


Vjosa Osmani i Aljbin Kurti
Vjosa Osmani i Aljbin Kurti

Aljbin Kurti, kandidat pokreta Samoopredeljenje za premijera Kosova, i Vjosa Osmani, kandidatkinja Demokratskog saveza Kosova (DSK) za tu poziciju, sastali su se u Prištini. Bio je to njihov prvi susret nakon nedeljnih vanrednih parlamentarnih izbora na kojima je Samoopredeljenje osvojilo najviše glasova (manje od jednog procenta više od DSK).

Nakon sastanka Osmani je izjavila da je bilo reči o principima saradnje ali ne i o detaljima, te da su obe stranke pokazale dobru volju “da sarađuju i rade u interesu građana”.

Takođe, najavila je da će buduća vlada imati smanjeni broj ministara u odnosu na trenutno stanje. Naime, Vlada na čijem je čelu odlazeći premijer Ramuš Haradinaj broji 21 ministarstvo.

Osmani je iznela da predstoji formiranje radnih grupa koje će narednih dana raditi na preciziranju detalja saradnje DSK i Samoopredeljenja.

Aljbin Kurti je rekao da su se dve partije, u dobrom raspoloženju, dogovorile da će zajedno da upravljaju Kosovom. Istakao je da je Kosovo izgubilo puno toga proteklih godina i da su očekivanja građana velika.

Navodi da su započeti razgovori o zajedničkom delovanju u cilju ostvarivanja što efikasnije i što jače države. Kurti je obećao da će fokus buduće vlade biti na osnaživanju pravosuđa, privrednom razvoju i razvoju demokratije, odnosno na blagostanju građana.

Navodi i da su se predstavnici dve vodeće kosovske partije dogovorili da 30 odsto članova buduće vlade budu žene.

XS
SM
MD
LG