Dostupni linkovi

OEBS: Bojkot izbora nije održiva mera


Demonstracije i drugi oblici vanparlamentarne borbe legitimni su u demokratiji ali se u jednom trenutku politički procesi moraju vratiti u institucije: Tomas Geringer
Demonstracije i drugi oblici vanparlamentarne borbe legitimni su u demokratiji ali se u jednom trenutku politički procesi moraju vratiti u institucije: Tomas Geringer

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju u decembru će saopštiti kakvi su izborni uslovi u Srbiji, nakon što ih proceni misija koja će na teren biti poslata mesec dana ranije, izjavio je u Beogradu Tomas Greminger, generalni sekretar OEBS-a.

„Verujem da bojkot izbora nije dugoročno održiva mera. Demonstracije i drugi oblici vanparlamentarne borbe legitimni su u demokratiji ali se u jednom trenutku politički procesi moraju vratiti u institucije“, rekao je Tomas Greminger na pitanje Radija Slobodna Evropa.

On je 9. oktobra u Beogradu razgovarao sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, predsednikom Aleksandrom Vučićem i liderima civilnog društva, a najavljeno je da se 10. oktobra sastati sa predstavnicima opozicije koja, smatrajući da ne postoje demokratski izborni uslovi, kao opciju zagovara bojkot izbora najavljenih za proleće 2020. godine.

"Postoji prilika da se poboljšaju uslovi za izbore i nju treba iskoristiti primenom mera za poboljšanje izbornog procesa. Do kraja bi trebalo ispuniti sve preporuke, kao one ODIHR-a - Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava. Iako jeizborna reforma dugoročan proces, uveren sam da postoje mere koje se mogu primeniti u narednim nedeljama i mesecima. U tom smislu, smatram da je potrebno brzo finalizovati i primeniti strategiju za funkcionisanje medija“, rekao je Greminger.

Generalni sekretar OEBS-a najavio je da će za proveru izbornog procesa u Srbiji najverovatnije biti poslata „puna misija“ te organizacije.

XS
SM
MD
LG