Dostupni linkovi

Promocija 15 ruskih univerziteta u Sarajevu


Na Mašinskom i Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u srijedu je održana promocija 15 ruskih univerziteta. Riječ je o ruskim univerzitetima koji su poznati u svijetu, a na kojima se izučavaju nauke poput fizike, tehničkih nauka, ekonomije, muzike i kulture.

Cilj je, kako je rečeno, na promociji popularizaciju ruskog obrazovanja i poziv na školovanje stranih državljana u Rusiju, kao i povezivanje nastavnog osoblja istih ili srodnih oblasti u cilju proširenja i razmjene znanja i iskustva, saopšteno je sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Između ostalih promovisani su, Sanktpeterbuurški državni univerzitet, Moskovski državni psihološko-pedagoški univerzitet, Moskovski državni tehnički univerzitet Bauman, Nacionalni istraživački univerzitet - Viša škola ekonomije, Univerzitet za finansije Vlade Rusije, Državni pedagoški univerzitet “Lav Tolstoj”, te Muzička akademija Gnjesini”.

Govoreći o važnosti međunarodne saradnje u oblasti obrazovanja, ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov naglasio je da je ovo prvi put da se u Sarajevu održava promocija Univerziteta iz Rusije, te da se nada će studenati iz BiH biti zainteresovani za studiranje u Rusiji.

„U pitanju su državni Univerziteti koji su cijenjeni i priznati u svijetu. Ono što Rusija može da ponudi studentima najmanje 63 stipendija i obećevamo da ćemo svaki zahtijev za stipendiju pažljivo razmotriti“, kazao je Ivancov.

Prodekan za nastavu i međunarodnu saradnju na Filozofskom Fakutletu u Sarajevu Amir Duranović istakao je je ovo prilika I za povezivanje nastavnog osoblja I blasti u cilju proširenja i razmjene znanja i iskustva.

“Ovo je prilika i da se što više upoznamo sa ruskim jezikom, naročito nakon odluke o uvođenju ovog, kao izbornog predmeta , u osnovne i srednje škole u Sarajevu. Takođe, ovo je prvi puta da se Univerziteti iz Rusije promovišu na Sarajevskom Univerzitetu, tako da sam siguran da za naše studente ovo može biti zanimljiva ponuda”, objasnio je Amir Duranović.

Promocija Univerziteta iz Rusije u četvrtak će biti održana i u Istočnom Sarajevu i Palama, tokom koje će biti potpisan i sporazum o saradnji sa Ruskom muzičkom akademijom "Gnjesini", te održana izložba ruskog visokog obrazovanja uz učešće vodećih naučnika iz Rusije.

XS
SM
MD
LG