Dostupni linkovi

Demontaža beogradskog 'Pobednika' zbog rekonstrukcije i restauracije


Demontaža bronzane skulpture "Pobednik"
Demontaža bronzane skulpture "Pobednik"

Bronzana skulptura "Pobednik", jedan od simbola grada Beograda, skinuta je sa postolja na Kalemegdanu zbog rekonstrukcije i restauracije.

Spomenik će biti odnet u atelje vajara dr Zorana Kuzmanovića na restauraciju koja će trajati nekoliko meseci. Ukupan rok za završetak radova je pola godine, navaljeno iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda koji je nosilac ovog projekta rekonstrukcije koji su izradili Zavod i Građevinski fakultet u Beogradu.

Kako su naveli, tokom 2018. godine izvršena je kontrola stanja spomenika, koja je pokazala da je on u lošem stanju.

"Uvidom u stanje spomenika ustanovljeno je da su oštećenja na spomeniku drastično pogoršana u odnosu na 2016. godinu kada je poslednji put vršena opservacija spomenika", navodi se u saopštenju.

Oštećenja na spomeniku uočena su 2016. godine kada je utvrđeno da je "Pobednik" nagnut 30 centimetara u odnosu na vertikalnu osu, a da se i dalje pomera.

"Radi se o relativno sporom procesu koji ne pokazuje znake smirivanja i zaustavljanja, a u periodu od 35 godina, za koji postoje podaci, horizontalno pomeranje na visini postolja figure se povećalo za 30 odsto", naveo je Zavod u saopštenju.

Stručno mišljenje vajara Zorana Kuzmanovića je da je na bronzanoj skulpturi spomenika uočljiv veliki sloj oksida, kao i više oštećenja zbog rupa - "verovatno od metaka ili gelera".

"Na samoj plinti i stopalima oštećenja su značajna u vidu izvitoperenosti i pukotina, varovi su popustili, pukotine su velike i veza skulpture za kružni kameni postament je korodirala i jako je u lošem stanju", piše u saopštenju.

Takođe, navode i da su rezultati endoskopskog snimanja unutrašnjosti skulpture pokazali da je "Pobednik" obezbeđen samo sa jednom čeličnom sajlom provučenom kroz noge. "Sajla je vremenom istrulila i tokom radova biće zamenjena adekvatnijim rešenjem", naveli su autori projekta na Tviteru dodavši i da "Pobednik na sebi nosi tragove burne istorije" i da je tokom 3D skeniranja uočeno čak 30 rupa od metaka.

Najavljeno je da će građani moći da prate prenos demontaže Pobednika na Fejsbuk stranici Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda kao i da će posle spuštanja sa postolja, skulptura biti izložena u periodu od 13 do 15 časova na Carigradskom drumu (ulaz iz pravca Uzun Mirkove ulice).

Spomenik "Pobednik" podignut je 1928. godine na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Spomenik čine bronzana muška figura, rad vajara Ivana Meštrovića i postament koji se sastoji od dorskog stuba.

Sama skulptura bronzane muške figure izrađena je 1913. kao deo monumentalne fontane čije je postavljanje bilo predviđeno na Terazijskom platou.

Zbog izbijanja Prvog svetskog rata odloženo je postavljanje figure, pa je spomenik otkriven tek 1928. godine.

Ukupna visina spomenika na Beogradskoj tvrđavi je 17,25 metara. Bronzana figura je visoka 4,25 metra, kameni kružni stub sa betonskim jezgrom i kamenim kapitelom 8,65m i kvadratni postament visine 4,35 metara.

Pretpostavljena težina "Pobednika" između 1.150 i 1.500 kilograma.

Naziv "Pobednik" proistekao je iz njegove nove posvete Solunskom frontu i pobedi Srpske vojske u Prvom svetskom ratu, a njegov prvobitni naziv bio je "Vesnik pobede".

XS
SM
MD
LG