Dostupni linkovi

Gutereš: UN možda neće imati novca da isplate zarade zaposlenima


Zgrada Ujedinjenih nacija u Njujorku
Zgrada Ujedinjenih nacija u Njujorku

Ujedinjene nacije možda neće imati dovoljno sredstava za isplatu plata svojim zaposlenim sledećeg meseca. Ovaj scenario je moguć ukoliko članice UN ne plate svoje dugove, upozorio je glavni sekretar UN-a Antonio Gutereš.

Gutereš je Odobru za budžet Generalne skupštine rekao da prošlog meseca ne bi moglo da se održi zasedanje Generalne skupštine da on od januara nije radio na smanjivanju rashoda.

"Ovog meseca bićemo u najdubljem deficitu decenije. Reskiramo novembar bez dovoljno novca za isplatu plata", rekao je Gutereš i dodao da su rad i reforme UN u opasnosti.

Budžet UN za 2019. iznosi preko 3,3 milijarde dolara, a SAD, koje uplaćuju 22 odsto budžetskih sredstava, duguju Ujedinjenim nacijama 381 milion dolara za ranije godine i 674 miliona dolara za aktuelni budžet. Iz budžeta UN-a pokrivaju se političke i humanitarne akcije, napori na razoružanju, ekonomska i socijalna pitanja, kao i komunikacije.

Zvaničnik američke misije pri UN rekao je da će SAD "obezbediti većinu sredstava koje duguje ovogodišnjem budžetu, ove jeseni, kao što je i ranijih godina".

Američki predsednik Donald Tramp poručio je da Vašington snosi nepravedan teret finansiranja UN-a I zatražio reformu te institucije.

Mirovne misije UN-a finansiraju se iz drugog budžeta koji je iznosio 6,7 milijardi dolara za finansijsku godinu do 30. juna ove godine i 6,51 milijardi dolara za finansijsku godinu do 30. juna 2020. SAD su odgovorne za 28 odsto budžeta mirovnih misija, ali je Vašington poručio da će uplatiti sredstva za 25 odsto budžeta. SAD trenutno duguju oko 2,4 milijarde dolara za mirovne misije UN-a.

XS
SM
MD
LG