Dostupni linkovi

Kina optužila Epl da pomaže demonstrantima u Hongkongu


Kineski mediji optužili su danas američkog tehnološkog giganta Epl da podržava demonstrante u Hongkongu putem aplikacije za kretanje po gradu, u trenutku povećanog pritiska Kine na strane kompanije, javlja AFP.

Takođe, američka profesionalna košarkaška liga NBA i franšiza Hjuston Rokets su na meti oštrih kritika u Kini zbog tvita komesara lige Adama Silvera u kom je izrazio podršku demonstrantima.

List Ženmin žibao, organ vladajuće Komunističke partije Kine, optužio je Epl da je u Hongkongu omogućio korišćenje aplikacije koja na mapi pokazuje gde se nalazi policija.

Aplikacija HKMap.live opisana je kao podrška "izgrednicima".

Nekadašnja britanska kolonija, Hongkong prolazi kroz četvrti mesec političke krize s gotovo svakodnevnim i često nasilnim demonstracijama.

"Epl je odlučio da odobri aplikaciju u Hongkongu. Da li je namera Epla da bude saučesnik izgrednika", upitao je Ženmin žibao.

Američka kompanija ima značajan finansijski interes u kontinentalnoj Kini i do sada je izbegavala da zauzme stav o osetljivim pitanjima, i uglavnom se povinovala zahtevima Pekinga za onemogućavanje korišćenja nekih aplikacija u toj zemlji.

Hongkong je 1997. vraćen Kini i trenutno uživa poseban status, sa širokom autonomijom i gradjanskim slobodama.

"Epl treba da razmisli o posledicama svoje neoprezne i pogrešne odluke", naveo je kineski list.

Epl nije komentarisao optužbe.

XS
SM
MD
LG