Dostupni linkovi

Radnici fabrike 'Gorenje' u štrajku


Fabrika "Gorenje", ilustrativna fotografija
Fabrika "Gorenje", ilustrativna fotografija

Radnici prve smene fabrike rashladnih uređaja „Gorenje“ u Valjevu otpočeli su jutros celodnevni štrajk nakon jučerašnjih dvočasovnih neuspelih pregovora sa rukovodstvom fabrike. Od 400 radnika prve smene, prema rečima organizatora, u štrajku je 90 odsto radnika. Štrajk je nastavila i druga smena.

Podsećamo, kompanija Gorenje od prošle godine posluje pod okriljem kineske Hisense Grupe, kao većinskog vlasnika.

Prema odluci koju su potpisali predstavnici štrajkačkog odbora Asocijacije slobodnog i nezavisnog sindikata i Samostalnog sindikata metalaca Srbije – Gorenje Valjevo, Nenad Đorđević i Slobodan Stanojlović, štrajk se organizuje zbog nepoštovanja odredbi Kolektivnog ugovora i Zakona o radu, ignorisanja zahteva sindikata i odbijanja pregovora o ključnim pitanjima za zaposlene.

Slobodan Stanojlović iz Samostalnog sindikata fabrike “Gorenje” iz Valjeva kaže da su radnici svoje nezadovoljstvo formulisali u šest zahteva, ali da su tri osnovna.

„Tražimo povećanje plata za 15 odsto jer je obim poslova povećan, a broj radnika smanjen, isplatu drugog dela regresa u iznosu od 12 hiljada dinara i redovnu isplatu putnih troškova. Mi hoćemo da nateramo poslodavce da poštuju zakon, naš rad i naše vreme“, kaže Soldatović i napominje da su spremni da redukuju neki od zahteva ukoliko im se ispune osnovna tri. Radnici traže i da se do kraja godine realizuje projekat restorana za ishranu radnika.

“Ukoliko naši zahtevi ne budu rešeni u naredne dve nedelje, ponovo stupamo u štrajk, ovaj put protest će trajati pet dana", rekli su predstavnici dva sindikata.

Tokom dana saopštenjem za javnost oglasilo se i rukovodstvo fabrike koje je naglasilo da poštuje Zakon o radu i Kolektivni ugovor, kao i da ostaje otvorena za nastavak socijalnog dijaloga i rešavanje svih pitanja od značaja za zaposlene i kompaniju.

“Na inicijativu poslodavca, juče je održan sastanak sa predstavnicima sindikata na kojem se još jednom razgovaralo o trenutnom statusu svih otvorenih tema i ambicioznim planovima za naredni period. Na njemu je još jednom ponovljeno da je zajednički cilj svih nas napredak i uspeh kompanije Gorenje d.o.o. Valjevo, zbog čega menadžment poziva predstavnike sindikata na nastavak dijaloga”, saopšteno je i navedeno da se na nekim od zahteva radnika već radi.

Podsećamo, sindikati Gorenja su 16. septembra imali četvoročasovni štrajk sa istim i sličnim zahtevima. Tokom dana saopštenjem za javnost oglasilo se i rukovodstvo fabrike.

XS
SM
MD
LG