Dostupni linkovi

Vučiću uručen orden Svetog Save prvog reda


Patrijarh Irinej uručuje orden predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću
Patrijarh Irinej uručuje orden predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću

Aleksandru Vučiću, predsedniku Srbije uručen je u utorak uveče u Beogradu Orden Svetog Save prvog reda.

Sveti arhijerejski sinod odlikovao je Vučića, Milorada Dodika, srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine, kao i patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja, povodom jubileja - osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Orden Svetog Save prvog stepena Vučiću je uručio patrijarh Irinej.

Orden Vučiću je dodeljen na predlog patrijarha za "delatnu ljubav prema Crkvi i neumornu borbu za celovitost Srbije, a posebno za očuvanje Kosova i Metohije u njenom sastavu".

Patrijarh Irinej je rekao da mu je velika čast i velika radost da u ime crkve dodeli predsedniku Srbije najveće crkveno odlikovanje.

On je naveo da je do „vremena Vučića Srbija bila ozloglašena zemlja među zemljama Evrope i šire“.

„To je bila zemlja genocida. Kako su nas predstavili naši ’prijatelji’, koji su sva svoja nedela pripisali srpskom narodu. Vučić je otvorio puteve Srbije Evropi i svetu, danas posle njegovog truda o Srbiji se govori i misli na drugi način“, rekao je Irinej.

„Do Vučića je Srbija kaskala u svome životu, njegovim trudom i radom i otvaranjem prema svetu, na način kako samo on to ume i može, pokrenula se privreda, krenulo se velikim korakom napred, vidimo svi šta se radi i kako“, rekao je Irinej, navodeći da ovih dana Srbija dobija puteve „kakve je želela sto godina unazad“.

Patrijarh je naveo da neki kažu „zlonamerno da će Vučić da izda Srbiju“, a da on takve pita koji dokaz imaju za to i zar ne vide koliko se bori da očuva svoj narod na Kosovu.

„Naš narod kaže ono što se silom uzme i vrati se, ali ono što se pokloni to se nikada ne vrati. Ne smemo pokloniti ni jednu stopu naše svete kosovske zemlje. Prihvatamo kompromis i očekujemo dogovor, ali poklon nikako“, poručio je Irinej.

Vučiću je orden uručio rečima da se moli da i ubuduće čini ono što i danas čini za svoj narod.

Aleksandar Vučić, patrijarh Irinej i Milorad Dodik na dodeli ordenja
Aleksandar Vučić, patrijarh Irinej i Milorad Dodik na dodeli ordenja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, primajući orden, da mu se nije nadao, niti ga je tražio. On je rekao patrijarhu da ne bi govorio da nije bilo reakcija na tu odluku.

„Da vam se zahvalim, ne samo zbog ove izuzetne časti, nego i zato što ste na ovaj način odbili da učestvujete u deljenju i ograničavanju jednog velikog narodnog duha na srpski i srbijanski znajući da sve što radim ovde u Srbiji jeste jedini način da celokupno srpstvo bude zaštićeno“, poručio je Vučić.

„I da ste orden dali onima koji su organizovali martovski pogrom 2004. godine, onima koji su proglasili nezavisnost ili ćutali na proglašenje nezavisnosti Kosova, onima koji su ćutali na otcepljenje ili nemo gledali kako jedna za drugom iz zajedničke države nam izlaze svetinje Ostrog, cetinjski manastir, manastir Morača, Đurđevi Stupovi, verujem bolje bi prošli“, poručio je Vučić patrijarhu aludirajući na kritike koje su u javnosti upućene Irineju zbog dodele ovog odlikovanja predsedniku Srbije.

Dodao je da ga orden koji je dobio obavezuje da radi još napornije i da se još snažnije bori za „našu Srbiju, za njeno jedinstvo, i za Srbiju na Kosovu i Metohiji, ali i za podršku našem narodu zapadno od Drine i Dunava, za podršku našem narodu u Crnoj Gori i svuda gde on živi.“

Dodela ordenja
Dodela ordenja

Pošto je Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BIH, već dobitnik ordena Svetog Save prvog stepena, njemu je uručen orden Svetog Simeona Mirotočivog za „delatnu ljubav prema Crkvi, požrtvovano zalaganje za jedinstvo srpskog naroda u celini i neumornu borbu za Republiku Srpsku“.

„Dok je Milorada Dodika u Banjaluci dotle će biti i Republike Srpske, nadamo se da će Republika Srpska uvek imati Milorada Dodika koji će voditi svoji narod putem srpskim i idealima srpskim“, poručio je patrijarh SPC Irinej.

Dodik je uzvratio da ne smatra da je ovaj orden dodeljen njemu, nego narodu u Republici Srpskoj koji „pokazuje ljubav i privrženost crkvi“.

Dodik je čestitao Irineju i Vučiću na odlikovanju.

„Vučić kao predsednik Srbije nije zaboravio narod izvan Srbije, ja sam svedok koliko pomažete. To se vidi najbolje i kroz današnji događaj. Jedno od najvažnijih nacionalnih i državnih pitanja Republike Srpske, a verujem jedan i od visokih prioriteta Srbije, je izgradnja auto-puta Beograd-Banjaluka“, poručio je Dodik.

U utorak su predsednici Srbije i Turske Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdgoan, te tri člana Predsedništva Bosne i Hercegovine – Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik položili kamen temeljac u Sremskoj Rači za izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo.

U Beogradu je u utorak uveče održana akademija povodom 800 godina autokefalnosti SPC na kojoj su dodeljena odlikovanja SPC Irineju, Vučiću i Dodiku.

XS
SM
MD
LG