Dostupni linkovi

Predsjednica BNV s Erdoganom o problemima Bošnjaka u Srbiji


Jasmina Curić, predsjednica BNV i Redžep Tajip Erdoan, predsjednik Turske
Jasmina Curić, predsjednica BNV i Redžep Tajip Erdoan, predsjednik Turske

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić izjavila je danas na sastanku s predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom koji završava posjetu Srbiji, da Bošnjaci u Srbiji imaju problema u obrazovanju, saopćeno je iz BNV-a.

„Bošnjačko nacionalno vijeće u skladu sa zakonima ove države i kroz institucije sistema pokušava da obezbjedi opstanak bošnjačkog naroda sa bošnjačkim nacionalnim identitetom i rješavanje statusa regije Sandžak. Bošnjaci imaju aktuelan problem u obrazovanju gdje je konstatovana drska diskriminacija djece bošnjačke nacionalnosti pri upisu u škole, kao i u oblasti informisanja, gdje imamo primjer odbijanja zahtjeva Vijeća za redakciju na bosanskom jeziku od strane RTS-a", istakla je Curićeva, piše u saopćenju.

Dodaju da je predsjednica Vijeća iskazala zahvalnost predsjedniku Turske za sve razvojne projekte koje je Republika Turska realizovala i koje podržava u Sandžaku i napomenula da je Sandžak i dalje ekonomski najnerazvijenija regija sa prosječnom nezaposlenošću iznad 55%.

XS
SM
MD
LG