Dostupni linkovi

Neizvestan dolazak fudbalera Crvene Zvezde na Kosovo


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Još je neizvesno da li će utakmica šesnaestine finala Kupa Srbije između Fudbalskog kluba (FK) "Crvena Zvezda" i FK "Trepča" sa severa Kosova, koji nastupa u okviru srpske lige, biti odigrana sutra u Zvečanu, na severu Kosova, kako je odlučeno žrebom.

Tome se oštro protivi Fudbalski savez Kosova, a policija Kosova ima raniju naredbu, koja je još uvek na snazi, da Cvenoj Zvezdi ne dozvoli ulaz, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u policiji.

Na stadionu u Žitkovcu na teritoriji severne kosovske opštine Zvečan, vrše se poslednje pripreme za odigravanje utakmice koje traju deset dana, od renoviranja tribina, terena, te administrativnih procedura, potvrđeno nam je iz FK "Trepča".

Direktor kluba Bojan Jakšić u izjavi za RSE ističe da bi, što se klubova tiče, utakmica trebalo sutra da bude odigrana, ali da je pitanje dolaska fudbalera iz Beograda i dalje neizvesno.

"Međutim i dalje stoji ta neka zabrana na adminstrativnom prelazu Jarinje, tako da je pitanje dolaska Crvene Zvezde još pod znakom pitanja. Ono što znamo to je da Fudbalski savez Srbije čini velike napore da dođe do tog cilja da se utakmica odigra ovde na prostoru Kosova", kaže Jakšić.

Na pitanje da li će se ipak sačekati dozvole iz Prištine ili će bez obzira na taj ishod krenuti iz Beograda, Jakšić kaže da je to pitanje za čelnike FK "Crvena Zvezda".

"To stvarno ne znam, ja koliko sam upućen oni su već danas krenuli i spavaće u Novom Pazaru", rekao je Jakšić.

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Kosova (FSK) Erol Saljihu kaže da je odigravanje zvanične utakmice klubova Srbije na teritoriji Kosova čista provokacija i kršenje statuta UEFA i FIFA.

"Nikada od 1948. Fudbalski savez Kosova (FSK) nije bio član Fudbalskog saveza Srbije nego punopravni član Fudbalske federacije Jugoslavije. Nikada na našoj teritoriji se nije odigrala zvanična utakmica između nekih klubova iz Srbije. I sad je besmisleno, u ovoj situaciji kad hoće ljudi da se pomire, kad dve države pokušavaju pomirenje, sad je ovo čista provokacija. Kako možeš da odigraš zvaničnu utakmicu na tuđoj teritoriji. To je prekršaj statuta UEFA i FIFA", kategoričan je Saljihu.

Generalni sekretar FSK naglašava da ništa nije usmereno protiv fudbala i da treba omogućiti srpskoj zajednici da igraju prijateljske utakmice.

"Ako treba u centru Prištine, Prizrena, bilo gde, kada oni hoće, ali oni sami znaju da je to sad besmisleno. To je naš stav".

Utakmica između Crvene Zvezde i Trepče iz Severne Mitrovice igra se za šesnaestinu finala Kupa Srbije. Žrebom je određeno da bude odigrana u Zvečanu, na severu Kosova.

XS
SM
MD
LG