Dostupni linkovi

Split: Prosvjedi zbog smrti 18-godišnjaka


Split
Split

Nekoliko desetaka građana održalo je u Splitu mirni prosvjed povodom izostanka reakcije vlasti na smrt 18-godišnjeg Kristiana Vukasovića i, kako tvrde, nejednakosti građana pred zakonom. Mladić sa posebnim potrebama i dijagnosticirani piroman osuđen je na 8 mjeseci zatvora zbog podmetanja požara, a nakon nekoliko mjeseci dopremljen je u bolnicu gdje je umro od zatajenja srca. Također, na tijelu je imao brojne podljeve.

Do sada nitko u sustavu nije pozvan zbog toga na odgovornost.

„Okupili smo se pred zgradom u kojoj su Županijski sud i Općinsko državno odvjetništvo u Splitu koji su u jednakoj mjeri, kao i splitski Općinski sud, odgovorni za tragediju koja je zadesila obitelj Vukasović. Oni su Kristiana poslali u istražni zatvor, gdje mu nije bilo mjesto,“ poručio je jedan od organizatora prosvjeda Zoran Burić.

„Osim njih, krivci su zatvorski sustav i zatvorska bolnica u Zagrebu, koji su dijete s razvojnim poteškoćama predozirali lijekovima i stalno ga vraćali u okruženje kriminalaca. Kristian je, sada je sve jasnije, žrtva kaznenog djela, a to bi sada trebali rješavati isti oni koji su ga smjestili u okruženje gdje je stradao,“ kaže Burić koji očekuje da oni neće ništa riješiti, već sve zataškati.

Suoganizatorica prosvjeda Gordana Šprajc objasnila je da je prosvjed održan na državni praznik „Dan državnosti, jer 'država ima samo jednu funkciju – da štiti svoje građane'. A mi na današnji dan tvrdimo da ova država ne štiti sve svoje građane. Ako jedno dijete strada u rukama institucija, onda mora postojati odgovornost, a ona je izostala,“ poručila je. Za nesposobnost hrvatskog pravosuđa ona je proglasila odgovornima premijera Andreja Plenkovića i ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića. „Oni su ubili Kristiana Vukasovića. Ovo nije nesretni slučaj, već ubojstvo,“ tvrdi Gordana Šprajc.

Na transparentima što su ih prosvjednici nosili bila su i imena 24-godišnje Marijane Jerković čije ubojstvo u Trogiru ni nakon 17 godina nije riješeno, i 16-godišnjakinja Kate Erceg i Ane Andrijašević koje je 2002. godine BMW-om pregazio maloljetnik iz imućne i utjecajne obitelji koji je osuđen na 2 godine zatvora.

Gordana Šprajc se zapitala – jesmo li pred zakonom jednaki? „Je li Kristian Vukasović ubijen jer nije dijete iz 'fine' obitelji, jer nije imao BMW, jer nije imao istu pravnu zaštitu? Ako nismo svi pred zakonom jednaki, ako postoje građani prvog i drugog reda, onda Republika Hrvatska ne radi ono što bi morala raditi - osiguravati ustavna prava svih građana Hrvatske da smo svi pred zakonom jednaki,“ konstatirala je.

XS
SM
MD
LG