Dostupni linkovi

Pobeda vladajućih socijalista na izborima u Portugalu


Portugal, fotoarhiv

Vladajuća portugalska Socijalistička partija osvojila je najviše glasova na parlamentarnim izborima u toj zemlji, ali će joj za ostanak na čelu vlade u naredne četiri godine biti potrebna podrška drugih stranaka, prenosi AP.

Socijalisti su na jučerašnjim izborima osvojili 36,6 odsto glasova, ali će u parlamentu imati 106 od 230 mesta, što znači da im za apsolutnu većinu nedostaje deset poslanika.

Vodeća opoziciona Socijaldemokratska partija dobila je nešto manje od 28 odsto glasova i imaće 77 poslanika.

Radikali iz Levog bloka imaće 19 poslanika, a Portugalska komunistička partija 12. Te dve stranke do sada su bile u koaliciji sa socijalistima.

Pobedi socijalista doprinela je zdrava ekonomija zemlje, s rastom od 2,1 odsto u 2018. godini i stopom nezaposlenosti od oko šest odsto.

Portugalski socijalisti dobijali su pohvale i širom Evrope zbog zauzdavanja prevelike javne potrošnje, pošto je ministar finansija Mario Senteno ove godine doveo budžetski deficit blizu nule.

Premijer i lider socijalista Antonio Košta rekao je u pobedničkom obraćanju da namerava da nastavi s politikama naklonjenim biznisu i promišljenom fiskalnom politikom.

Međutim, Levi blok i Portugalska komunistička partija, odmah su izneli zahteve za povećanje javnih troškova.

Za podršku socijalistima Levi blok je zatražio renacionalizaciju kompanije za poštanske usluge, privatizovane 2014. godine, i povećanje javnih investicija u stanovanje i saobraćaj, dok komunisti između ostalog zahtevaju povećanje penzija i minimalne mesečne zarade sa 600 na 850 evra.

Pregovori o formiranju nove vlade mogli bi da potraju nekoliko nedelja.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG