Dostupni linkovi

Dieng i Borovac: Negiranje genocida nedopustivo u civiliziranom svijetu


Adama Dieng (lijevo) i Semiha Borovac (desno)

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac i podsekretar Ujedinjenih nacija i specijalni savjetnik generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida Adama Dieng u ponedjeljak su u Sarajevu održali radni sastanak tokom kojeg je iznesen zajednički stav kako je negiranje zločina, a naročito genocida nedopustivo u civiliziranom svijetu.

"Zabrinut sam da se Bosna i Hercegovina slabi sve spornijim narativima o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Takvi narativi, u kombinaciji sa retorikom secesije, omogućavaju prostor u kojem podjele postaju norma. Ipak, tokom ove misije, planiram posjetiti mjesta i susresti se sa ljudima u BiH koji su odlučili boriti se protiv ove klime nepovjerenja i straha. Nadam se da ću moći saslušati i pružiti podršku građanima koji su odabrali da sami definišu prostor uzajamnog poštovanja i dostojanstva za sve, i koji pomažu stvaranju saosjećanja i empatije u i između zajednica u BiH", poručio je Dieng.

Porodice žrtava: Nismo se sa njima ni oprostili
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

Borovac je navela kako napori Bosne i Hercegovine u usvajanju strateških dokumenata u oblasti ljudskih prava su zaustavljeni jer je nažalost dopušteno da čak i ova oblast bude ispolitizirana.

"To naročito zabrinjava ako se imaju na umu i pokušaji revidiranja historije što je vidljivo u svim sferama javnog života. To je ozbiljna prijetnja budućnosti Bosne i Hercegovine i regiona. Neophodno je zakonski sankcionirati negiranje genocida i zločina protiv čovječnosti kao i govor mržnje, jer propuštanjem da se te pojave sankcionišu one postaju društveno prihvatljiva norma, a to ne smijemo dozvoliti", poručila je Borovac.

Žene u crnom: Nazovite genocid genocidom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

Ministrica Borovac je naglasila kako poštivanje ljudskih prava i odnos spram žrtava je prvenstveno pitanje ljudskosti ali i naše svijesti i odgovornosti za budućnost nas i naše djece.

"Ne smijemo odustati od insistiranja na otvorenom i iskrenom dijalogu, suočavanja s istinom i pune spremnosti da odamo počast i suosjećamo sa žrtvama koje ne pripadaju samo našem etničkom korpusu. To je put ka pomirenju i ponovnoj izgradnji međusobnog povjerenja i preduslov trajnog mira i stabilnosti BiH i regiona", poručila je Borovac.

Borovac je potcrtala da je od presudnog značaja pravljenje otklona od onih koji poriču zločine ili slave zločince kao heroje te prihvatanje činjenice da se pijetet prema bilo kojoj drugoj žrtvi ne može izražavati negiranjem ili minimiziranjem bilo koje druge žrtve, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Kako Dodik i Vučić vide genocid u Srebrenici?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

XS
SM
MD
LG