Dostupni linkovi

Erdoan: Turska ofanziva u Siriji može da počne bilo kad


Američke snage u Siriji, januar 2019.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan izjavio je danas da bi turska ofanziva na severu Sirije mogla da počne u bilo kojem trenutku nakon što su američke vlasti saopštile da se neće usprotiviti takvoj operaciji protiv kurdskih snaga, javlja AFP.

"Postoji rečenica koju stalno ponavljamo: možemo da uđemo (u Siriju) bilo kada tokom noći bez upozorenja. Za nas apsolutno nema govora da i dalje tolerišemo pretnje tih terorističkih grupa", rekao je Erdoan novinarima.

Prethodno je šef turske diplomatije Mevlut Čavušolu rekao da je Turska "rešena da očisti" sever Sirije od "terorista" koji ugrožavaju bezbednost njegove zemlje.

"Mi smo od početka rata u Siriji podržavali teritorijalni integritet Sirije i tako ćemo nastaviti. Ali smo rešeni da štitimo svoju bezbednost čišćenjem tog područja od terorista", rekao je Čavoušolu.

Američki vojnici počeli su danas da se povlače iz delova Sirije duž granice sa Turskom, javile su sirijske kurdske snage koje Amerikanci podržavanju.

To povlačenje usledilo je posle najave Bele kuće da će američke snage u severoistočnoj Siriji da se sklone i otvore put za očekivanu tursku ofanzivu na taj deo Sirije.

Amerikanci time u suštini napuštaju kurdske borce koji su se borili uz američke snage više godina da poraze Islamsku državu.

UN su danas reagovale navodeći da se "spremaju za najgore" na severu Sirije. "Ne znamo šta će se desiti. Spremamo se za najgore", rekao je neimenovani portparol UN u Ženevi.

Od 2016. godine, u turskim vojnim operacijama Štit Eufrata i Maslinova grančica u severozapadnoj Siriji, oslobođen je region od kurdske Jedinice za zaštitu naroda (YPG), Radničke partije Kurdistana (PKK) i Daeshe ("Islamska država"), što je omogućilo Sirijcima koji su pobegli pred nasiljem da se vrate domovima.

Turska je dugo vremena osuđivala pretnje od militanata istočno od Eufrata u severnoj Siriji, obećavajući vojnu akciju na sprečavanju "terorističkog koridora" u toj regiji.

U svojoj kampanji protiv turske države dužoj od 30 godina, PKK - koju su proglasile terorističkom organizacijom Turska, SAD i EU - odgovorna je za pogibije oko 40.000 ljudi, među kojima su žene i deca. YPK je sirijski ogranak militantne organizacije PKK.

XS
SM
MD
LG