Dostupni linkovi

Kamenei optužio neprijatelje da seju razdor između Teherana i Bagdada


Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Kamenei, 4. oktobar, 2018.
Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Kamenei, 4. oktobar, 2018.

Iranski vrhovni vođa Ali Kamenei optužio je danas "neprijatelje" da pokušavaju da unesu razdor između Irana i susednog Iraka, gde se poslednjih nedelju dana održavaju protesti tokom kojih je ubijeno više od 100 ljudi, a više od 6.000 je povređeno, javlja AFP.

"Iran i Irak su dve nacije čije srce i duša su povezani. Neprijatelji pokušavaju da seju razdor ali nisu uspeli i njihova zavera neće imati efekta", napisao je Kamenei u tviter poruci, ali nije naveo ko su neprijatelji.

Kako prenosi zvanična iranska novinska agencija Irna, ta tviter poruka objavljena je kao reakcija na demonstracije u Iraku, uglavnom u Bagdadu i na većinski šiitskom jugu Iraka, od 1. oktobra, na kojima se traži odlazak vlade zbog korupcije, kao i ekonomske reforme.

Iračke vlasti optužile su sabotere i neidentifikovane osobe da su se infiltrirali i da su se usmerili na demonstrante i pripadnike snaga bezbednosti.

Prema zdravstvenim i bezbednosnim izvorima, među ubijenim tokom demonstracija je i osam pripadnika snaga bezbednosti.

Demonstracije se održavaju u vreme kada su hiljade Iranaca krenuli na veliko godišnje šiitsko hodočašće ka grobu imama Huseina u Kerbali, 110 kilometra južno od Bagdada koje treba da kulminira 17. oktobra sa proslavom Arbaina.

Iran je pozvao svoje državljane koji planiraju da odu u Irak za veliko hodočašće da odlože odlazak. Iranska televizija je 2. oktobra objavila da je zatvoren jedan od tri granična prelaza koje koriste hodočasnici za odlazak u Irak.

U 2018. godini oko 1,8 miliona Iranaca objavilo je hodočašće povodom Arbaina, koje se obavlja 40 dana posle dana Ašure i obeležava mučeništvo Husaina ibn Alija, unuka proroka Muhameda.

XS
SM
MD
LG