Dostupni linkovi

Kamenei optužio neprijatelje da seju razdor između Teherana i Bagdada


Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Kamenei, 4. oktobar, 2018.

Iranski vrhovni vođa Ali Kamenei optužio je danas "neprijatelje" da pokušavaju da unesu razdor između Irana i susednog Iraka, gde se poslednjih nedelju dana održavaju protesti tokom kojih je ubijeno više od 100 ljudi, a više od 6.000 je povređeno, javlja AFP.

"Iran i Irak su dve nacije čije srce i duša su povezani. Neprijatelji pokušavaju da seju razdor ali nisu uspeli i njihova zavera neće imati efekta", napisao je Kamenei u tviter poruci, ali nije naveo ko su neprijatelji.

Kako prenosi zvanična iranska novinska agencija Irna, ta tviter poruka objavljena je kao reakcija na demonstracije u Iraku, uglavnom u Bagdadu i na većinski šiitskom jugu Iraka, od 1. oktobra, na kojima se traži odlazak vlade zbog korupcije, kao i ekonomske reforme.

Iračke vlasti optužile su sabotere i neidentifikovane osobe da su se infiltrirali i da su se usmerili na demonstrante i pripadnike snaga bezbednosti.

Prema zdravstvenim i bezbednosnim izvorima, među ubijenim tokom demonstracija je i osam pripadnika snaga bezbednosti.

Demonstracije se održavaju u vreme kada su hiljade Iranaca krenuli na veliko godišnje šiitsko hodočašće ka grobu imama Huseina u Kerbali, 110 kilometra južno od Bagdada koje treba da kulminira 17. oktobra sa proslavom Arbaina.

Iran je pozvao svoje državljane koji planiraju da odu u Irak za veliko hodočašće da odlože odlazak. Iranska televizija je 2. oktobra objavila da je zatvoren jedan od tri granična prelaza koje koriste hodočasnici za odlazak u Irak.

U 2018. godini oko 1,8 miliona Iranaca objavilo je hodočašće povodom Arbaina, koje se obavlja 40 dana posle dana Ašure i obeležava mučeništvo Husaina ibn Alija, unuka proroka Muhameda.

XS
SM
MD
LG