Dostupni linkovi

Papa izabrao 13 kardinala


Papa Franja
Papa Franja

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja izabrao je 13 novih kardinala, među kojima ima stručnjaka za dijalog sa islamom i ljudi koji su privrženi migrantima.

Svaki izbor novih kardinala viđen je kao dodatni korak u oblikovanju kardinalskog kolegijuma koji dele stavove pape i biće zaduženi da biraju njegovog naslednika. Možda će naredni papa biti jedan od njih.

Od ukupno 225 kardinala, sada ih ima 128 mlađih od 80 godina, i biće u mogućnosti da glasaju na eventualnoj konklavi - izboru novog pape. Među njima je 52 odsto izabralo Franju, jedna trećina Benedikta 16. i 14 odsto Jovana Pavla Drugog, prenosi Beta.

Polovina novih kardinala ima "misionarske" profile, izjavio je jedan od izabranih Migel Anhel Ajuho Gizot, diskretni Španac od 67 godina, koji je predsednik Papskog saveta za međuverski dijalog. Gizot, sam misionar, veliki je stručnjak za islam i dugo je živeo u Egiptu i Sudanu.

Za kardinala je izabran i španski nadbiskup u Rabatu Kristobal Lopes Romero koji svoj izbor smatra kao ohrabrenje za "skoro nevidljive" katoličke zajednice u severnoj Africi.

Još jedan istaknuti novi kardinal je kanadski jezuita češkog porekla Majkl Černi koji je podsekretar odseka za migrante i izbeglice kojeg vodi sam papa.

Franja je u svom izboru vodio računa da obuhvati sve kontinente. Izabrao je za kardinale nadbiskupe Džakarte, Kinšase i Havane.

Najmlađi kardinal je Portugalac od 53 godine, Žoze Tolentino Medonša, koji je atipičan jer je arhivita i bibliotekar Svete rimske crkve.

Papa je izabrao tri kardinala koja neće moći da učestvuju u konklavi jer imaju više od 80 godina. To su britanski nadbiskup Majkl Luis Ficdžerald, bivši ambasador Vatikana i veliki poznavalac islama, zatim italijanski misionar u Angoli Eudjenio Dal Korso i litvanski jezuita Sigitas Tamkevicijus koji je bio u sovjetskom zatvoru zbog pisanja tajnog dnevnika o progonu katolika.

XS
SM
MD
LG