Dostupni linkovi

Talibani objavili da su se sastali sa izaslanikom SAD u Pakistanu


Američki izaslanik Zalmay Khalilzad

Talibani su saopštili danas da su se sastali sa američkim izaslanikom Zalmay Khalilzadom u glavnom gradu Pakistana Islamabadu, prvi put otkako je pre mesec dana predsednik SAD Donald Tramp mirovni sporazum proglasio "mrtvim".

Talibansku delegaciju predvodio je Mullah Abdul Ghani Baradar, suosnivač tog militantnog pokreta.

Predstavnik nije ponudio dodatne detalje sastanka, za koji je rekao da se održao u pakistanskom glavnom gradu Islamabadu, a događaj nije okarakterisao kao "pregovaranje".

Američki zvaničnici nisu potvrdili sastanak. Predsednik SAD Donald Tramp je napad koji se dogodio 9. septembra, a u kojem je američki vojnik ubijen, naveo kao razlog za raskid pregovora.

Delegacija talibana boravila je u Pakistanu radi razgovora s pakistanskim ministrom spoljnih poslova Shahom Mahmoodom Kureshijem u Islamabadu u nastojanju da oživi avganistanske mirovne pregovore.

Khalilzad je istovremeno bio u Islamabadu zbog "konsultacija" sa pakistanskom vladom. Zvaničnici su to nazvali "slučajnošću", ali je portparol talibana ostavio otvorenu mogućnost sastanka sa američkim specijalnim izaslanikom. Khalilzad je održao niz pregovora s talibanima u Kataru i najavio "načelni" sporazum s tom militantnom grupom pre nego što je Tamp doneo odluku o prekidu razgovora. Talibani su do sada odbijali da direktno razgovaraju sa avganistanskom vladom, nazivajući je "marionetom" stranih sila.

Zvanični Kabul je bio ljut zbog toga što je isključen iz razgovora o svojoj budućnosti i saopštio da poseta talibanske delegacije Pakistanu neće pomoći u postizanju mira u Avganistanu. Portparol avganistanskog predsednika rekao je na konferenciji za novinare u Kabulu da je potez Pakistana da ugosti grupu koja se bavi nasiljem i razaranjem suprotan principima dobrih odnosa među državama.

XS
SM
MD
LG