Dostupni linkovi

Ustavni sud BiH ukinuo smrtnu kaznu u RS-u


Sudije Ustavnog suda BiH, fotoarhiv
Sudije Ustavnog suda BiH, fotoarhiv

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je na današnjem zasjedanju donio odluku o ukidanju odredbe iz Ustava Republike Srpske koja je predviđala smrtnu kaznu.

Odlučujući o zahtjevu Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) za ocjenu ustavnosti člana 11. stav 2. Ustava Republike Srpske koji je predviđao mogućnost smrtne kazne, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je utvrdio da osporena odredba nije u skladu sa članom II/2. Ustava Bosne i Hercegovine u vezi sa članom 1. Protokola broj 13 uz Evropsku konvenciju koji se odnosi na ukidanje smrtne kazne u svim okolnostima. Ustavni sud je ukinuo osporenu odredbu i utvrdio daona prestaje važiti narednog dana od dana objavljivanja odluke Ustavnog suda u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine.

U Ustavu RS-a sporna odredba je glasila "smrtna kazna može se izuzetno propisati i izreći samo za najteže oblike teških krivičnih djela".

U izjavi za Radio-televiziju Republike Srpske, predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević rekao je da institucije ovog entiteta imaju rok od tri mjeseca da izbrišu tu odredbu koja jeodlukom Ustavnog suda praktično prestala da postoji.

XS
SM
MD
LG