Dostupni linkovi

Micotakis: Turska može i mora da kontroliše put migranata ka Evropi


Izbeglice spavaju pored kampa Moria na Lezbosu, ilustrativna fotografija
Izbeglice spavaju pored kampa Moria na Lezbosu, ilustrativna fotografija

Premijer Grčke Kiriakos Micotakis optužio je Tursku za navodno “iskorišćavanje” situacije sa izbeglicama i migrantima za sopstvene ciljeve i rekao da zvanična Ankara može i mora da kontroliše “priliv migranata na kontinent”.

Grčka koja je deo rute na putu izbeglica i migranata ka drugim zemljama Evropske unije, suočava se sa porastom dolazaka preko Egejskog mora 2019. godine, nakon, kako ocenjuje Rojters, relativnog zatišja u poslednje tri godine.

Veći broj dolazaka napravio je dodatni pritisak na kampove u toj zemlji, zbog čega je konzervativna vlada objavila rigoroznije mere kako bi smanjila broj, što uključuje jaču kontrolu granica i veći broj deportacija.

"Želim da budem potpuno jasan. Turska mora da prizna svoju odgovornost", rekao je Micotakis u obraćanju parlamentu i dodao: "Imaju sposobnost da kontrolišu priliv preko Egejskog mora. Ne mogu ostavljati utisak da iskorišćavaju ovo pitanje za sopstvene geopolitičke ciljeve."

Broj dolazaka u Grčku se smanjio nakon sporazuma EU i Turske 2016. godine da se zatvori ruta preko Egejskog mora, ali je u avgustu i septembru zabeležen najveći broj dolazaka od tog dogovora.

"Problem neće otići. Evropa će ostati magnet za ljude iz Afrike i sa Bliskog istoka", rekao je Micotakis.

Turska, u kojoj je smešteno 3,6 miliona izbeglica, pretila je da će "otvoriti granice" ukoliko ne dobiju adekvatnu pomoć međunarodne zajednice za premeštaj milion izbeglica na severu Sirije.

Preko 78.000 izbeglica je stiglo u Evropu od početka godine, od čega više od pola u Grčku, prema podacima Ujedinjenih nacija. Oko 40 odsto izbeglih i migranata je iz Avganistana, a 20 odsto iz Sirije.

XS
SM
MD
LG