Dostupni linkovi

Vučić: Srbija otvara ambasadu u Jerevanu i ukida vize Jermeniji


Predsednik Jermenije Armen Sarkisijan i Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu
Predsednik Jermenije Armen Sarkisijan i Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas, nakon susreta sa predsednikom Jermenije Armenom Sarkisijanom, da će Srbija pre kraja godine otvoriti ambasadu u Jerevanu i ukinuti vize za jermenske državljane.

Na konferenciji za novinare, Vučić je rekao da između dva naroda postoji istinsko prijateljstvo, a da su politički odnosi veoma dobri.

"Jermenija razume situaciju po pitanju Kosova. Mi se trudimo da imamo dobro balansiranu poziciju i podržavamo mirno rešenje za sve probleme u njihovom regionu. Mi ćemo pre kraja godine da otvorimo ambasadu u Jerevanu. Ukinućemo vize za jermenske građane i to je dobra vest za njih, a ja verujem da će uslediti i recipročan potez", rekao je Vučić.

Govoreći o mogućnosti unapređenja saradnje dve zemlje, Vučić je pomenuo kooperaciju u oblasti modernih tehnologija u koje Jermenija mnogo ulaže i dodao da Srbija želi da nauči što više po pitanju formiranja edukativnih centara za razvoj budućih generacija koje mogu da se uhvate u koštac sa savremenim trendovima u tehnologiji.

"Zajedno ćemo pozvati svetske kompanije da formiraju istraživačke centre. Sledeća stvar je prerada hrane, isporuka, logistika i verujem da tu možemo da pronadjemo mnogo toga zajedničkog", rekao je on.

On je dodao da ostaje da se razmotri i mogućnost uspostavljanja redovne avionske linije između Beograda i Jerevana, jer bi tako nešto bilo značajno za razvoj ne samo poslovne već i kulturne saradnje i unapređenja naučne povezanosti.

Predsednik Jermenije Armen Sarkisijan izjavio je danas da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem vodio konstruktivan razgovor i da su potvrdili "posvećenost i želju da jačaju saradnju i otvore novo poglavlje" u odnosima dve zemlje.

"Naši narodiu imaju vekovima duge istorijske i kulturne veze koji danas prerastaju u dinamične međudržavne odnose zasnovane na zajedničkoj viziji za budućnost", rekao je Sarkisijan na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa Vučićem.

On je naveo da je sa predsednikom Srbije razgovarao o saradnji prehrambene industrije i turizma, o saradnji u oblasti visoke tehnolgije, veštačke inteligencije, inovacija što je, kako je dodao, pokretač bilateralne saradnje.

Sarkisijan je rekao da je bilo reči i o ;ulaganjima i ekonomskoj saradnji čemu će doprineti najavljeno potpisivanje sporazuma Srbije i Evroazijske ekonomske unije o slobodnoj trgovini.

Predsednik Jermenije je s Vučićem, kako je naveo, razgovarao i o regionalnim i međunarodnim pitanjima, saradnji u međunarodnim organizacijama i ukidanju viznog režima i pozdravio ;odluku Srbije da otvori ambasadu u Jeremniji.

Za subotu je predviđeno polaganja venca na "Jermenski hačkar" - spomenik zahvalnosti jermenskog naroda u znak sećanja na sedmoricu vojnih pilota Jugoslavije, poginulih 12. decembra 1988. godine kod Jerevana u padu jugoslovenskog aviona koji je prevozio humanitarnu pomoć u Jermeniju, pogođenu zemljotresom.

XS
SM
MD
LG