Dostupni linkovi

Hong Kong: Lamova uvela vanredne mjere da zaustavi eskalirajuće nasilje


Šef administracije u Hong Kongu Ker Lam uvela je danas vanredne mjere iz kolonijalnog doba prvi put u posljednjih 50 godina zbog nasilja koje je eskaliralo u ovom gradu pod kineskom upravom, javlja Rojters.

Lamova je objavila na konferenciji za novinare da od sutra na snagu stupa zabrana nošenja maski za lice, prema zakonu o vanrednom stanju koji omogućava vlastima da "usvajaju sve vrste regulativa" za koje procijene da su u interesu javnosti.

Mnogi demonstranti nose maske da bi sakrili svoj identitet zbog straha da će se njihovi poslodavci naći pod pritiskom da preduzmu mjere protiv njih.

U ovom trenutku nije poznato na koji će način vlasti primijeniti zabranu nošenja maski, pošto mnogi od 7,4 miliona stanovnika Hong Konga svakodnevno nose maske da bi se zaštitili od zaraze poslije epidemije virusa SARS 2003. godine.

Četiri mjeseca antivladinih protesta izazvali su najveću političku krizu u Hong Kongu od kada je grad predat pod upravu Pekinga 1997. godine. Ova situacija je i veliki izazov za kineskog predsjednika Sija Đinpinga.

Nasilje je eskaliralo u utorak, 1. oktobra, na 70. godišnjicu od osnivanja Narodne Republike Kine, kada je policija ispalila oko 1.800 patrona suzavca, 900 gumenih metaka i šest bojevih metaka.

Jedan metak pogodio je učenika Tonija Canga, starog 18 godina, kada se suprotstavio jednom policajcu noseći palicu.

Cang je optužen za izazivanje nemira i napad na policajca, za šta može biti kažnjen sa deset godina zatvora. Cang je u stabilnom stanju u bolnici.

Suzavac, gumeni meci i požari na protestima u Hong Kongu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

XS
SM
MD
LG