Dostupni linkovi

Francuska: Iran i SAD imaju mjesec dana da se vrate pregovorima


Iranski predsjednik Hasan Rohani prilikom posjete nuklearnom pogonu
Iranski predsjednik Hasan Rohani prilikom posjete nuklearnom pogonu

Iran i Sjedinjene Države imaju mjesec dana da se vrate za pregovarački sto, upozorio je francuski ministar vanjskih poslova, sugerišući da bi plan Teherana da u novembru obnovi svoje nuklearne aktivnosti ponovo pobudio napetost u regionu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pokušao je, ali nije uspio pokrenuti pregovore između američkog predsjednika Donalda Trumpa i iranskog predsjednika Hasana Rohanija (Hassan Rouhani) prošle sedmice u New Yorku.

"Smatramo da ove inicijative, koje nisu uspjele, su još uvijek na stoku i sada je na Iranu i Sjedinjenim Državama da ih iskoriste u relativno kratkom periodu jer je Iran najavio nove mjere kojima će smanjiti svoje obaveze iz sporazuma," rekao je Jean-Yves Le Drian parlamentarnom komitetu za vanjske poslove.

Iran krši ograničenja nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. godine sa zapadnim zemljama, korak po korak, kao odgovor na američke sankcije uvedene nakon što se Washington povukao iz sporazuma u maju prošle godine.

Najavili su novo kršenje sporazuma u novembru a zapadne diplomate strahuju da bi naredni koraci mogli natjerati evropske sile, koje pokušavaju da spase sporazum, na reagovanje, što nije bio slučaj sa ranijim kršenjima sporazuma.

"Ove mjere rizikuju da dovedu do novog perioda tenzija i novih eskalacija tako da moramo iskoristiti politički prostor koji postoji kako bismo krenuli naprijed", rekao je Le Drian.

Washington je u više navrata ponovio kako su spremni voditi pregovore sa Iranom o novom sporazumu, tvrdeći da će njihove oštre ekonomske sankcije prisiliti Iran nazad za pregovarački sto. Teheran, s druge strane isključuje pregovore sve dok se sankcije ne ukinu a u isto vrijeme nastavljaju sa svojim postepenim nuklearnim širenjem.

XS
SM
MD
LG