Dostupni linkovi

Mađarska želi da se Srbija i Crna Gora pridruže EU pre 2025. godine 


Sastanak lidera Zapadnog Balkana u Berlinu, arhivska fotografija

U ekonomskom i bezbednosnom je interesu Evropske unije da se Crna Gora i Srbija pridruže EU pre 2025. godine, izjavio je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto uz ocenu da su obe zemlje "praktično spremne za pristupanje".

Sijarto je na dvodnevnom Bezbednosnom forumu koji se danas završava u Varšavi, podvukao da su Crna Gora i Srbija praktično spremne za pristupanje i da je integracija Zapadnog Balkana u "političkom, ekonomskom i bezbednosnom interesu EU", preneo je sajt euractiv.com, piše agencija Beta.

Sve zemlje članice, uključujući Mađarsku, imale bi ekonomsku korist od uključivanja šest zemalja Zapadnog Balkana u evropski prostor slobodne trgovine, jer je EU glavni trgovinski partner u svakoj od njih, rekao je Sijarto.

Prema njegovim rečima, sa bezbednosnog stanovišta, što se više proteže spoljna granica EU prema jugu, to su bolji izgledi za zaustavljanje ilegalnih tokova imigracije.

"Ne delimo trenutni stav Evropske komisije da do 2025. neće biti proširenja, to bi trebalo da dogodi mnogo ranije", rekao je Sijarto.

Mađarskoj je portfelj za proširenje i susedstvo ponudila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, ali je Evropski parlament odbio kandidaturu Lasla Tročanjija. Mađarska je predložila drugog kandidata Olivera Varhelija (Varhelyi).

Proširenje je jedan od prioriteta Mađarske, a neposredni susedi su Zapadni Balkan, posebno Srbija. Budimpešta takođe želi da se Rumunija, Bugarska i Hrvatska pridruže šengenskom prostoru.

Uprkos uveravanjima Ursule fon der Lajen da će politika susedstva i odnosi EU i Zapadnog Balkana imati visoki prioritet u narednom mandatu Komisije, zemlje članice poput Francuske ili Holandije jasno su ukazale da nevoljno prihvataju nove članice u doglednoj budućnosti, navodi se na sajtu euractiv.com.

XS
SM
MD
LG