Dostupni linkovi

Povlačenje lijekova za želudac sa bh. tržišta zbog upitne supstance


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Lijekovi Ranitidin, Ranobel, te Ranibos kao i jedna serija lijekova Ranisan preventivno se povlače sa bosanskohercegovačkog tržišta u cilju zaštite javnog zdravlja, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa u Agenciji za kontrolu lijekova i medicinska sredstva BiH.

Lijekovi koje građani već godinama koriste svakodnevno protiv žgaravice, želučane kiseline ali i bolova u želucu povučeni su iz apoteka.

„Započeto je preventivno povlačenje do nivoa apoteka svih serija lijekova Ranitidin, svih serija lijekova Ranobel i svih serija lijekova Ranibos. Dobrovoljno povlačenje obuhvatilo je i jednu seriju lijeka Ranisan, proizvođača Promed“, kaže šefica Odsjeka za infromisanje u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, Tijana Spasojević- Došen.

Sa tržišta su povučeni lijekovi koji sadrže aktivnu supstancu ranitidin proizvođača Saraca Laboratories Ltd. koja se odnosi na prisutnost supstance pod nazivom N-nitrozodimetilamin (NDMA).

Nakon što su ispitivanja pokazala da neki od lijekova sa aktivnom supstancom ranitidin sadrže onečišćenje NDMA-om, Evropska agencija za lijekove (EMA) počela je ocjenu lijekova koji sadrže aktivnu supstancu ranitidin. Javnost će biti naknadno obavještena nakon izvršene procjene jesu li pacijenti koji koriste ranitidin pod bilo kakvim rizikom od N-nitrozodimetilamin.

Evropski mediji ranije su objavili da se na temelju ispitivanja na životinjama, N-nitrozodimetilamin klasifikuje kao vjerojatni humani karcinogen, odnosno tvar koja bi mogla uzrokovati rak. NDMA je prisutan u određenoj hrani i vodi, međutim, ne očekuje se da je štetan kada se unosi u vrlo malim količinama.

Povlačenje ovih lijekova urađeno je preventivno, napominje Spasojević – Došen.

Evropska agencija za lijekove nije naložila povlačenje sa tržišta ovih lijekova.

„Evropska agencija za lijekove je tek započela ocjenu ovih lijekova koji sadrže aktivnu supstancu Ranitidin zbog mogućnosti onečišćena N-nitrozodimetilamin. Procjena je počela. Komsija za humane lijekove pri Evropskoj agenciji za lijekove treba da da svoj stav Evropskoj komisiji za konačno usvajanje odluke na nivou Evropske unije. Znači, mi smo kao okruženje povukli one lijekove gdje je aktivna supstanca proizvođača Saraca“, kaže Spasojević -Došen.

XS
SM
MD
LG