Dostupni linkovi

Khashoggijeva zaručnica zahtijevala pravdu u Istanbulu


Hatica Cengiz i Jeff Bezos u Istanbulu

U Istanbulu je odata počast saudijskom novinaru Jamalu Khashoggiju, koji je tu ubijen prije godinu dana.

Khashoggi, kritičar saudijskih vlasti i saradnik Washington Posta, ubijen je i raskomadan 2. oktobra 2018. Ubili su ga agenti koji su nešto ranije stigli iz Rijada.

Njegova zaručnica Hatice Cengiz kaže da i dalje traži pravdu.

“Želim znati šta se dogodilo s njegovim tijelom. Želim da njegovi prijatelji budu pušteni iz zatvora. Želim da oni koji su na vlasti budu odgovorni za svoje postupke. "

Vlasnik Washington Posta, Jeff Bezos, rekao joj je: "Niko nikada ne bi trebao trpiti ono što ste istrpili vi. Upravo ovdje, gdje ste sada, satima ste koračali, koračali i čekali. A on nikada nije izašao.”

Ona je, naime, na dan kada je njen zaručnik ubijen, čekala da izađe iz konzulata.

"To je nezamislivo i morate znati da ste u našim srcima. Mi smo ovdje i niste sami”, dodao je Bezos, prenosi BBC.

Saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman negirao je da je umiješan u ubistvo, ali je UN-ov stručnjak pozvao da ga se istraži.

U izvještaju objavljenom u junu vještak je opisao ubistvo kao "vansudsko ubistvo s predoumišljajem.“

Mohammed bin Salman je u nedjelju tvrdio da on lično nije naredio da se Khashoggi ubije, ali rekao je da preuzima punu odgovornost kao saudijski vođa.

Nakon što je nekoliko sedmica negirala da je Khashoggi ubijen u konzulatu, Saudijska Arabija je optužila 11 ljudi za ubistvo, uključujući i članove pratnje princa Mohamada bin Salmana.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG