Dostupni linkovi

Đukanović: Sjeverna Makedonija zaslužuje biti u EU i NATO


Milo Đukanović i Stevo
Milo Đukanović i Stevo

"Sjeverna Makedonija je već osigurala svoje mjesto u NATO-u i smatramo ga vrlo važnim za unutrašnju sigurnost i regionalnu stabilnost zemlje. U pokretanju pregovora sa Evropskom unijom ne bi trebalo biti oklijevanja", izjavio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović u Skoplju.

Tradicionalno dobri odnosi prijateljskih zemalja sa zajedničkom prošlošću i zajedničkom budućnošću -ovako su predsjednici Crne Gore i Sjeverne Makedonije opisali sastanak u Skoplju, u prvoj službenoj posjeti crnogorskog predsjednika otkako je Stevo Pendarovski postao predsjednik Sjeverne Makedonije.

Predsjednik Crne Gore rekao je da dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja i istakao da imaju iste strateške ciljeve.

Makedonski predsjednik zahvalio je na podršci Crnoj Gori, konstatujući da je jedna od prvih zemalja koja je ratifikovala NATO-ov protokol za članstvo za Sjevernu Makedoniju. Osvrćući se na predstojeću posjetu američkog državnog sekretara Mikea Pompea Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, Pendarovski je naglasio da je to vrlo važna posjeta.

"Osvrnuo bih se na strukturu država na ovom putovanju. Prvo, ide u Italiju koja je jedna od ključnih država u Sredozemlju, zatim dolazi u Crnu Goru koja je najnovija članica NATO-a , zatim u zemlju koja će za nekoliko mjeseci postati 30. zemlja članica NATO-a i završava turneju s Grčkom koja je jedna od ključnih država na NATO-ovom južnom boku. Dakle, ne dolazi u regiju jer ostaje nešto da se riješi, nego da oda počast zemljama koje su do sada bile na euroatlantskom putu, poštujući te vrijednosti i principe. Nadam se da to znači povratak Sjedinjenih Država na Balkan", rekao je Stevo Pendarovski i dodao da nijedan ključni izazov ili problem u regiji nisu riješeni bez njihove pomoći ili podrške.

Upitan da li će Bugarska blokirati pristupanje Sjeverne Makedonije EU Pendarovski je odgovorio da još nije najavljeno da će susjedna Bugarska blokirati odluku o početku pregovora o pridruživanju EU, ali nema garancija da se to neće dogoditi u kasnijoj fazi tokom pregovora.

"Nijedan relevantan faktor u Bugarskoj nije najavio da će nas sada blokirati", kaže Pendarovski i dodaje da "ostaje da se vidi kako će se Bugarska i Grčka nastaviti ponašati u smislu Sporazuma iz Prespe u tom veoma dugom procesu."

Milo Đukanović govorio je i o negativnom iskustvu koje je Crna Gora imala sa ruskim utjecajem i pokušajem državnog udara 2016. godine, napomenuvši da je, na osnovu tog iskustva, Crna Gora pokazala da je imuna na one koji imaju potencijal da se miješaju u strateška nastojanja zemlje.

"To nije dobro ni za jednu zemlju i efekat toga ne zavisi samo od zemlje i njene razumne politike, već i od evropske odlučnosti da zaštiti svoj prostor", zaključio je crnogorski predsjednik.

XS
SM
MD
LG