Dostupni linkovi

Nova provjera "Putinovog kuhara" i ruskih plaćenika u Africi


Plakati viđeni širom Bangija, glavnog grada Centralnoafričke Republike, s sloganima, "Centralnoafrička Republika ruku pod ruku s Rusijom" i "Malo pričaj, puno radi".
Plakati viđeni širom Bangija, glavnog grada Centralnoafričke Republike, s sloganima, "Centralnoafrička Republika ruku pod ruku s Rusijom" i "Malo pričaj, puno radi".

Riječ je o jednoj od najpoznatijih i najmutnijih ruskih privatnih vojnih kompanija za koju se vjeruje da je u vlasništvu tajkuna povezanim s Kremljom i da je uveliko prisutna u Centralnoafričkoj Republici, za što je ruska državna televizija možda nehotice, pružila više dokaza.

Izvještaj vodećeg ruskog nedeljnog informativnog programa bio je ambiciozan i ekskluzivan, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Reporterska ekipa državne televizije Prvog kanala letjela je u Centralnoafričku Republiku kako bi istražila kako Rusija navodno pomaže u stabilizaciji osiromašene i nasiljem pogođene zemlje. Preko 100 ruskih vojnih instruktora, vrhunskih savjetnika u zemlji, učestvovalo je u tome, rečeno je u izvještaju televizijskog kanala.

No, dio programa u "Nedeljnim vijestima" od 29. septembra, nenamjerno ili ne, također je prikazao dokaze o aktivnostima zloglasne privatne ruske vojne kompanije koja se povezuje s Kremljem, pruža usluge zaštite predsjednika zemlje, navodno profitira od ilegalnog izvoza dijamanta i koja se prije dvije godine suočila s optužbama o umiješanosti u smrt tri ruska reportera.

Do incidenta dolazi kada analitičari, reporteri i istražitelji dobijaju sve više dokaza o rastućem uticaju i domašaju ruskih privatnih vojnih kompanija. Najpoznatiji, Vagner, navodno je vlasništvo tajkuna iz Sankt Peterburga čije bogatstvo potiče iz ugovora s Kremljom o dostavljanju hrane i pića.

Taj tajkun, Jevgenij Prigožin, pogođen je novim sankcijama američkog ministarstva finansija 30. septembra, dan nakon emitovanja informativnog programa koji u jednom dijelu također prikazuje fotografije tri mlazna aviona i jahte od oko 37 metra, koja navodno pripada Prigožinu ili njegovim kompanijama.

Nije odmah bilo jasno zašto je administracija američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) sada odlučila kazniti Prigožina i kompaniju, zvanično poznatu kao Agencija za istraživanja interneta, a neslužbeno poznatu kao ruska "farma trolova".

To su prve izrečene mjere prema novom američkom zakonu koji cilja na inostrano uplitanje u američke izbore; u ovom slučaju navodno uplitanje u izbornu kampanju 2018. godine.

"Prigožin je potrošio značajna sredstva za unapređenje pokušaja uticaja Agencije za istraživanja interneta u vezi sa američkim kongresnim izborima 2018. godine", izjavili su zvaničnici američkog ministarstva finansija.

Ali oni nisu prvi koji su ciljali Prigožina; njega i Agenciju za istraživanja interneta optužio je specijalni savjetnik Robert Muler (Mueller) početkom 2018., zbog njihovog navodnog učešća u uplitanje u predsjedničku kampanju 2016. godine. I bio je na meti ranijih sankcija Ministarstva finansija.

Izborno uplitanje nije jedina aktivnost zbog koje su Prigožin i njegove kompanije bile pod provjerom.

U Afriku

Već nekoliko godina u dijelovima Afrike primjetno je sve veće prisustvo ruskih privatnih kompanija i diplomatskih ispostava.

Vagner je bio među njima, o čemu je bio pitan i sam predsjednik Vladimir Putin na svojoj godišnjoj konferenciji za novinare u 2018. godini.

"Sve dok ne krše zakon, oni imaju pravo da guraju svoje poslovne interese bilo gdje u svijetu", rekao je Putin.

Prvi izvještaji o Vagnerovom postojanju objavljeni su 2014. godine, o sukobu na istoku Ukrajine, između ukrajinskih vladinih snaga i savezničkih paravojnih jedinica protiv boraca koje podržava Rusija. Zbog svoje uloge u tom sukobu, kompanija je već pet godina pod američkim sankcijama.

Vagnerovi vojnici također su primijećeni u Siriji početkom 2015. godine, nakon što je Rusija tamo poslala ekspedicijske snage kako bi pomogla snagama predsednika Bašara al-Asada u borbi protiv njegovih protivnika u ratu koji je započeo četiri godine ranije.

Ali, pitanje privatnih vojnih kompanija koje igraju aktivniju ulogu u ruskoj vanjskoj politici i vojnim akcijama u inostranstvu bilo je osjetljivo za Moskvu, s obzirom na pravne nejasnoće unutar Rusije oko statusa kompanija, kao i na činjenicu da se izvještava da su neke kompanije uključene u mutne komercijalne radnje.

U novom dokumentu kojim su postavljeni ruski vanjskopolitički ciljevi 2016. godine, Putin je signalizirao da Moskva ponovo traži interes za izgradnju veza s kontinentom.

U decembru 2017. Ujedinjene nacije odobrile su izuzeće embarga na oružje Centralnoafričkoj Republici (CAR), koji je omogućio Rusiji da u tu zemlju rasporedi vojnu opremu i desetine vojnih instruktora.

U izvještaju UN-a objavljenom sljedećeg jula, Rusija je navela da je 175 "instruktora" bilo uključeno u misiju obuke, od koji je 170 identifikovano kao civilni instruktori i pet iz ruske vojske.

Prvi izvještaji ruskog vojnog osoblja primijećeni u Centralnoafričkoj Republici pojavili su se u februaru 2018., mjesec dana prije nego što je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov krenuo na turneju u pet afričkih država radi promovisanja trgovinskih i ekonomskih veza.

No, ruski zvaničnici više puta su odbijali da razgovaraju ili čak priznaju ulogu koju Vagner ili druge privatne kompanije imaju izvan pukog programa obuke lokalnih snaga.

"Pomoć Rusije provodi se kao dio zajedničkih napora međunarodne zajednice za jačanje nacionalnih sigurnosnih jedinica CAR-a, prenošenje pune odgovornosti za održavanje sigurnosti, reda i mira na cijelom njenom teritoriju na lokalnu vlast i, na kraju, za normalizaciju situacije i pružanje trajnog rješenja zategnutog unutrašnjeg oružanog sukoba", saopštilo je ministarstvo u martu 2018., istog mjeseca kada je Lavrovov putovao na kontinent.

U julu 2018. godine tri ruska reportera ubijena su u blizini velikog rudnika izvan glavnog grada Bangija. Istraživali su prisustvo Prigožinovih kompanija u zemlji i navode o umiješanosti tih kompanija u nasilnoj rudnoj industriji dijamanata i zlata.

Istraga organizacije koju finansira prognani ruski tajkun Mihail Hodorkovski izrazila je sumnju u službeno rusko objašnjenje da su reporteri ubijeni tokom pljačke. Izvještaj sugeriše da su Vagnerovi oficiri bili direktno umiješani u ubistvo i da je fikser novinarima mogao također biti zaposlen u kompaniji koja je povezana sa Prigožinom.

Mjesec dana kasnije, Rusija je potpisala sporazum o vojnoj saradnji sa Centralnoafričkom Republikom.

"Zahvaljujući Rusiji, obnovljeni su mir i spokoj"

U izvještaju "Nedeljnih vijesti", prikazanom 29. septembra, kako je prva isatakla istraživačka organizacija CIT, dio programa se fokusira na rusku prisutnost u zemlji, predstavljajući je kao dobronamjernu silu.

"Rusija je došla ovamo, u Centralnoafričku Republiku, kako bi pomogla zemlji da obnovi mir, jer ovdje se već niz godina vodi rat, [i] međunarodna zajednica je ignorisala njihove apele", rekao je Valerij Zaharov, imenovan kao savjetnik za bezbjednost predsjednika zemlje. "Samo zahvaljujući Rusiji, kojoj su apelovali, obnovljen je mir i spokoj."

Vojni instruktori se, kako je rekao, nalaze u zemlji, uz odobrenje UN-a, prema ugovoru potpisanom s ruskim ministarstvom obrane - rečenica kojom se ponavljaju prethodne izjave ministarstva vanjskih poslova o ruskom prisustvu.

"Dakle, ne znam ništa o ekipi iz Vagnera", kaže Zaharov.

Kanal također intervjuiše muškarca u vojnoj uniformi predstavljenog kao Genadi Ivanov, koji kaže da on i njegov ruski kolega nemaju nikakve veze s Vagnerom.

Samo nekoliko sekundi kasnije, izvještaj prikazuje smjernice za ponašanje Rusa u zemlji, uključujući vodič "Odbrana ruskih interesa uvijek i svuda". Na poleđini, na papiru na kome su smjernice štampane, vidljiv je logo kompanije Vagner.

Unutar Centralnoafričke Republike evidentno je rusko prisustvo: na bilbordima koji veličaju saradnju sa Rusijom; u besplatnim novinama na francuskom jeziku koje navodno slave vrline Rusa.

To je također vidljivo i u animiranom video snimku za djecu na francuskom jeziku koji se pojavio na Jutjubu (YouTube) u julu, u kojem medvjed putuje iz Rusije u Centralnoafričku Republiku kako bi pomogao slonu i lavu da se odbrane od zlonamjernih hijena.

U odjavnoj špici trominutnog videa, navodi se da je film podržao Lobaye Invest, rudarska kompanija Centralnoafričke Republike koja je, prema korporativnim bilješkama, povezana s kompanijom iz Sankt Peterburga koja se zove M-Invest i M-Finans.

Informacije o ruskoj kompaniji pokazuju da podaci o kontaktima i e-pošta za M-Finans dijele istu domenu kao i Prigožinova ugostiteljska firma iz Sankt Peterburga, Konkord Kejtering (Concord Catering).

Prema istraživanju Karent tajma (Current Time, medijski projekat na ruskom jeziku koji vodi RSE u saradnji sa Glasom Amerike), i M-Finans i M-Invest sklopili su ugovor s ruskim privatnim geološkim kompanijama o traženju dijamanata u Centralnoafričkoj Republici.

A ruski helikopter Mi-8, registrovan na M-Finans, primjećen je u Centralnoafričkoj Republici više puta.

XS
SM
MD
LG