Dostupni linkovi

MUP: Nije bilo krivičnog dela ispred Prajd info centra


Ulaz u prostorije Prajd info centra u Beogradu, ilustracija
Ulaz u prostorije Prajd info centra u Beogradu, ilustracija

Policijska uprava za grad Beograd ocenila je da su tendenciozni navodi o postupanju policije tokom incidenta ispred Prajd info centra, kada je, prema navodima nevladinih organizacija, grupa navijača Crvene zvezde staklenim flašama gađala taj objekat.

U saopštenju policije sa navodi da su policijski službenici „preduzeli sve mere iz svoje nadležnosti na trasi kretanja navijača u cilju sprečavanja eventualnih prekršaja i krivičnih dela i tom prilikom nije uočeno vršenje istih na štetu objekta Prajd info centra, zaposlenih ili lica koja su se nalazila u njemu“.

„Po prijavi radnika obezbeđenja da su navijači razbili izlog na ovom objektu, policijska patrola je odmah stigla na lice mesta, obavila razgovor sa njim i utvrdila da na objektu nema oštećenja, kao i da se na trotoaru ispred nalaze četiri prazne limenke i delovi staklene flaše“, navodi MUP.

Dodaje se da je policija o svemu obavestila nadležno tužilaštvo koje se izjasnilo da u navedenom nema elemenata krivičnog dela, kao i da, s obzirom da nema ni oštećenja na objektu, nema osnova za vršenje uviđaj.

„Maliciozne optužbe da policijski službenici nisu hteli da zaštite pripadnike LGBT populacije suvišno je i komentarisati, s obzirom da je opštepoznato da Parada ponosa u Beogradu niz godina unazad, upravo uz predani rad policijskih službenika, protiče bez incidenata“, navodi se u saopštenju.

Miletić: Reakcija policije bila nedovoljna

Goran Miletić, direktor nevladine organizacije Civil Right Defenders za Evropu, rekao je ranije u izjavi za Radio Slobodna Evropa da policija nije adekvatno reagovala tokom i nakon incidenta u utorak ispred Prajd info centra u centru Beograda.

On je u utorak na svom Tviter nalogu objavio fotografije na kojima se vide navijači kako prolaze ulicom sa upaljenim bakljama, kao i nekoliko limenki i razbijenih staklenih flaša ispred ulaza u prostorije Prajd info centra.

„Navijači su se okupili ispred Terazijske česme i kada su prolazili Ulicom kralja Milana, došlo je do izliva govora mržnje, dobacivanja i napada na centar. Oni su gađali limenkama i flašama. Policija je bila tamo, mogla je da to sve uradi dobro, ali je njihova reakcija bila nedovoljna. Ipak, nije došlo do većeg napada. Međutim, to ne umanjuje na značaju, tu motiv postoji – mržnja prema LGBT zajednici. Postoji namera da se uništi imovina i to je dovoljan osnov da tužilaštvo uradi svoj posao, da istraži ceo slučaj i počinioce privede pravdi“, kaže Miletić.

Na zvaničnom Tviter profilu Beograd Prajda, koji je i osnivač Prajd info centra, navodi se da su pripadnici policije, koji su izašli na teren nakon incidenta konstatovali da nema povređenih i da imovina nije oštećena, te su odbili da izvrše uviđaj.

Miletić ocenjuje da ovaj argument policije nikako ne stoji. On naglašava da su predstavnici LGBT zajednice u Srbiji poslednjih godina imali dobru saradnju sa MUP-om, ali da je u ovom slučaju reč o različitom tumačenju zakonskih propisa:

„Krivični zakon je potpuno jasan i očekivanja koja svi mi građani Srbije imamo od policije je da nas zaštiti, s jedne strane preventivno, a s druge da ne mora doći do posledica. Očigledno je da policija ne tumači na isti način takve stvari. Mi ćemo u narednom periodu imati sastanke s policijom i pokušaćemo da unapredimo saradnju. Ovo sve pokazuje da situacija nije onakva kakvu bismo mi želeli“, objašnjava Miletić, direktor organizacije Civil Rights Defenders za Evropu.

FK Crvena zvezda igrala je utakmicu drugog kola grupne faze Lige šampiona u Beogradu protiv grčkog Olimpijakosa.

XS
SM
MD
LG