Dostupni linkovi

Merkel: Evropa nije bez krivice u trgovinskim tenzijama


Angela Merkel
Angela Merkel

Evropa nije bez krivice u trgovinskim tenzijama koje se nadvijaju nad globalnom ekonomijom, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel, prenosi Rojters.

Merkel je nakon susreta sa više finansijskih institucija odbila da usporavanje globalne privrede okrivi samo težak stav američkog predsjednika Donalda Trampa u trgovinskom sporu sa Kinom.

"Nemamo čime da se ponosimo. Pregovoramo o urednom britanskom izlasku već tri godine i to nam dovodi veliku nesigurnost ukoliko znamo da je Bregzit zakazan za 31. oktobar. Ljudi još ne znaju kakav će biti lanac isporuke", naglasila je Merkel.

Zvaničnici širom Evrope izrazili su zabrinutost zbog nedostatka napretka koji ostvaruje britanski premijer Boris Džonson o novom dogovoru kojim bi bio regulisan izlazak Britanije iz EU pošto je parlament u tri navrata odbacio sporazum koji je postigla njegova prethodnica na funkciji premijerke Tereza Mej.

Izlazak Britanije iz EU bez regulativa donio bi carinske i regulatorne prepreke oko granica te zemlje što bi omelo lanac isporuke robe, a koji je uspostavljen nakon više od pola vijeka članstva u evropskom bloku, podsjeća Rojters.

XS
SM
MD
LG