Dostupni linkovi

Jedna osoba poginula, 200 ranjenih tokom protesta u Iraku


Najmanje jedna osoba je umrla a 200 ranjeno tokom sukoba u Bagdadu u utorak tokom kojih su sigurnosne snage koristile suzavac, vodeni top i vatru kako bi rastjerali demonstracije zbog nezaposlenosti, korupcije i loših javnih usluga.

U saopštenju vlade i glasnogovornika ministarstva zdravlja navodi se da se među povrijeđenim nalazi 40 članova sigurnosnih snaga.

Policija u Bagdadu pucala je u zrak dok je oko 3.000 demonstranata pokušavalo da pređe most koji vodi u bagdadsku zelenu zonu u kojoj se nalaze vladine zgrade i strane ambasade.

Sigurnosne snage koje su blokirale ceste, pokušale su odvratiti masu koristeći vodene topove, no kako su demonstranti odbijali otići, snage su počele upotrijebljavati vatreno oružje.

Iračani okrivljuju političare i zvaničnike za endemsku korupciju koja onemogućava zemlji da se oporavi nakon godina sektaških sukoba i razornog rata protiv takozvane 'Islamske države'.

"Ovo nije vlada, ovo je hrpa stranaka i vojske koji su uništili Irak", rekao je jedan od demonstranata.

Irak se i prošle godine suočio sa masovnim protestima koji su izbili na jugu zemlje i srcu šiitske većine. Tada je došlo do sukoba između sigurnosnih snaga i demonstranata potaknutih uništavanjem infrastrukture, učestalim prekidima struje i raširenom korupcijom.

Irak je desetljećima patio zbog vladavine Sadama Husseina i američkih sankcija, invazije iz 2003. godine koju su prevodile Sjedinjene Države, građanskog rata, te bitke protiv takozvane 'Islamske države' nad kojom su 2017. proglasili pobjedu.

XS
SM
MD
LG