Dostupni linkovi

UN pozvao BiH da prestane sa premještanjem migranata u nesigurne kampove


Migranti na lokaciji Vučjaka u blizini Bihaća
Migranti na lokaciji Vučjaka u blizini Bihaća

Ujedinjene nacije pozvale su u utorak vlasti Bosne i Hercegovine da prestanu sa prisiljavanjem migranata na smještaj u nesigurnim kampovima, opisujući ih nepodobnim za smještaj ljudi.

Oko 800 migranata i izbjeglica smješteno je na Vučjak, koje se nalazi u blizini minskog područja, osam kilometara od granice sa Hrvatskom. Na toj lokaciji nema tekuće vode, struje, prostorija za sanitaciju kao ni medicinske njege.

Migranti na Vučjaku: Mi smo ljudi ne životinje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00

"Ova lokacija je apsolutno neprimjerena i neprikladna za smještaj ljudi", rekao je specijalni izvjestitelj UN-a za ljudska prava migranata, Felipe Gonzalez Morales.

"Bliži se zima i ja ponavljam svoj poziv za pravovremenim rješenjem za one koji nemaju prikladan smještaj."

Oko 40.000 migranata i izbjeglica ušlo je u Bosnu i Hercegovinu od 2018. godine, od kojih se oko 7.300 smjestilo na područje Unsko-sanskog kantona u nadi da će preći granicu sa Hrvatskom. Od njih, 20 posto je djece.

Morales je rekao da "fragmentirana politička struktura" Bosne i Hercegovine, podijeljene po etničkim linijama, je potkopala sposobnost zemlje da osigura osnovna prava migrantima.

Oko 93 posto migranata je izrazilo želju da traži azil u Bosni i Hercegovini no samo 5,4 posto njih je uspjelo da formalno podnese zahtjev.

Preživljavanje u nevolji u kampu Vučjak
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:26 0:00

XS
SM
MD
LG