Dostupni linkovi

Veće plate za radnike u zdravstvu u Republici Srpskoj


Klinički centar u Banjaluci, arhivska fotografija
Klinički centar u Banjaluci, arhivska fotografija

Radnici u zdravstvu u Republici Srpskoj od danas će imati veće plate u iznosu od 25 do 100 evra, shodno Odluci o utvrđivanju najniže cijene radu u oblasti zdravstva kojom je povećana najniža cijena rada sa 67,5 na 72,5 evra.

Svoj potpis na Odluku o povećanju najniže cijene rada u ponedeljak je u Banjaluci stavio samo Sindikat zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske, dok Strukovni sindikat doktora medicine i Samostalni sindikat radnika u zdravstvu nisu prihvatili ovo povećanje, jer traže najmanje 30 odsto veće plate.

Milenko Granulić predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite kaže da je ovo prvo povećanje plata u zdravstvu nakon više od deset godina.

˝Jeste malo i mi nismo zadovoljni ali za početak nakon 11 godina se pokazao neki pomak i pokazalo se razumijevanje Vlade Republike Srpske za masovan odlazak zdravstvenih radnika i za poboljšanje materijalno-socijalnog položaja radnika zaposlenih u zdravstvu. Takođe smo dogovorili i imamo najave te očekujemo novo povećanje od januara iduće godine ali smo dogovorili i da neće više biti linearnog povećanja plata nego ćemo vidjeti kako i na koji način stimulisati radnike koji su zaposleni i koji više rade i koji su više opterećeni u zdravstvu Republike Srpske˝, rekao je Granulić u utorak novinarima u Banjaluci.

On je takođe istakao i da mu nije jasno zašto druga dva reprezentativna sindikata u zdravstvu nisu stavila svoj potpis na ovu odluku o povećanju najniže cijene rada.

˝Ne vidim razlog zašto ove kolege iz ova dva sindikata nisu ovo potpisali. Da li oni ne žele da njihovi članovi dobiju ovo povećanje pogotovo što je u zaključku i zahtjevima ovog sindikata bilo da od 1. januara iduće godine ide još pet odsto i da pri kraju iduće godine ide još pet odsto˝, dodao je Granulić.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu Željko Šukalo rekao je da za organe sindikata zaključci koje je ponudila Vlada a kojima bi se samo povećala cijena rada za pet evra nisu prihvatljivi.

˝Mi smatramo da su ovo samo interventna sredstva do kraja godine, a da vrijeme koje imamo na raspolaganju iskoristimo za pregovore kako bi od prvog januara 2020. godine cijena rada bila u skladu sa našim zahtjevima, a to je povećanje od nekih 30 posto˝, kaže Šukalo.

Povećanje plata koje je utvrđeno novom odlukom o najnižoj cijeni rada nije prihvatljivo ni za Strukovni sindikat doktora medicine, čiji predsjednik Miodrga Femić kaže da mora ići najmaje 30 odsto uz nastavak socijalnog dijaloga koji će se odnositi na raspakivanje zakona o platama koji nejednako tretira medicinsko i nemedicinsko osoblje.

Zdravstvenim radnici se ipak slažu u tome da su plate u zdravstvu i dalje niske i daleko manje u odnosu na Federaciju BiH.

Naime osnovna plata doktora specijaliste u Republici Srpskoj iznosi 690 evra, dok isti doktor u Federaciji BiH, ima platu od 1.115 evra.

Osnovna plata medicinske sestre srednje stručne spreme u Republici Srpskoj iznosi 218 evra, a u Federaciji BiH, 500 evra.

XS
SM
MD
LG