Dostupni linkovi

Hrvatska i Slovenija bez dogovora o odlagalištu nuklearnog otpada


Ilustrativna fotografija

Hrvatska i Slovenija nisu se usaglasile oko slovenskog prijedloga da se neutralizirani srednje i niskoaktivni nuklearni otpad iz Nuklearne elektrane Krško (NEK), ali i drugi srednje i niskoaktivni otpad iz Hrvatske, skladišti na postojećoj lokaciji odlagališta Vrbine, nedaleko od elektrane, saopšteno je nakon sastanka hrvatskog ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića i slovenske ministrice za infrastrukturu Alenke Bratušek na Bledu u Sloveniji.

„Nismo se usuglasili, ali nastavit ćemo razgovore na sljedećem sastanku Međudržavnog povjerenstva za praćenje provođenja ugovora Hrvatske i Slovenije o NEK-u koji će biti održan u prosincu ili siječnju sljedeće godine,“ kazao je Ćorić.

On je rekao kako pripreme za izgradnju zasebnog hrvatskog odlagališta za neutralizirani radioaktivni otpad, u bivšoj kasarni Čerkezovac na Trgovskoj gori, na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom, 'idu dalje'.

Slovenska ministrica je još ranije, na pitanje koja je opcija za Sloveniju bolja, kazala da bi za obje države najpovoljnije bilo zajedničko rješenje, a u tom je kontekstu istakla odlagalište u Vrbini, kraj Krškog.

Lokalna zajednica s obje strane granice protivi se izgradnji odlagališta na Trgovskoj gori, međutim Ćorić kaže kako nema mjesta bojazni, jer će odlagalište, kako je izjavio, u slučaju da se gradi na toj lokaciji, biti izgrađeno po najvišim svjetskim standardima.

Demonstranti iz Bosne i Hercegovine bili su u ponedjeljak na Bledu.

XS
SM
MD
LG