Dostupni linkovi

BiH: Poništene boravišne dozvole četvorici Turaka


Sarajevo tokom Erdoganove posjete 2015.
Sarajevo tokom Erdoganove posjete 2015.

Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine (BiH) poništila je boravišne dozvole za četiri turska državljanina, javlja Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN).

Kako se navodi, ovo je uslijedilo nakon poziva turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana vlastima tokom boravka u Sarajevu u julu da se izruče određeni turski državljani koji su pod optužbama turske vlasti da su sljedbenici Fetulaha Gulena.

"Žalili smo se na odluke, ali je Ministarstvo sigurnosti BiH odbilo našu žalbu, tako da se sada vodi upravni postupak pred Sudom BiH", rekao je advokat Nedim Ademović za BIRN.

On je naglasio da je državni sud zabranio vlastima da izvršavaju odluke koje je donijela Služba za poslove sa strancima BiH prije okončanja ovih sudskih postupaka.

Ademović je kazao da se protiv ovih osoba ne vodi, niti se bilo kada vodio bilo koji postupak, niti u BiH, niti u Turskoj, kao i da nemaju nikakve veze s pokušajem puča u Turskoj.

"Nema ni dokaza da im je pasoš proglašen nevažećim. Nema niti jednog dokaza za bilo što. Jednostavno, organi BiH su postupili po zahtjevu turske ambasade u BiH, da im se ukine boravak u BiH. Progone se nevini ljudi", kazao je Ademović.

Iz Službe za poslove sa strancima BiH su potvrdili da su obavješteni od Ambasade Turske da su određenom broju svojih državljana poništili putne isprave, zbog čega im je rečeno da ne ispunjavaju uslove za privremeni boravak u BiH.

"Prethodno, Služba je tim osobama ostavila rok za pokretanje procedure za pribavljanje nove putne isprave, ali oni u ostavljenom roku nisu dostavili dokaz da su pokrenuli proceduru ili pribavili novu putnu ispravu", naveli su iz Službe za poslove sa strancima.

Turske vlasti optužuju Fethullaha Gulena, verskog predavača koji živi u Americi, za pokušaj puča 2016. godine.

Turske vlasti su nakon toga uhapsile preko 150.000 građana, pod optužbama da su pripadnici organizacije koju nazivaju Gulenovom terorističkom organizacijom.

Iz Službe za poslove sa strancima su kazali da nemaju informacije da državljani, kojima je otkazan privremeni boravak, predstavljaju pretnju za bezbednost BiH.

Ademović je naglasio da njegovi klijenti nisu ni bili u Turskoj kada se dogodio puč, niti imaju bilo kakve veze s pučem.

Dodao je da se trenutno čekaju konačne odluke Suda BiH, koji će presuditi da li su upravni organi postupali po zakonu ili ne, najavljujući da će u tom postupku, ako bude trebalo, ići do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu i da će BiH izgubiti te sporove.

Sud BiH je, naveo je Ademović, u ranijim predmetima već zauzeo stav da nije moguće Turskoj izručiti "gulenovce" koje potražuje Turska, jer BiH ne tretira ovu organizaciju kao terorističku.

U Ministarstvu bezbjednosti BiH potvrđeno je da im je dostavljen spisak na kojem se nalazi osam takozvanih "Gulenovaca", ali da odluka o njihovoj eventualnoj deportaciji nije donijeta.

XS
SM
MD
LG