Dostupni linkovi

Princ Salman odbacio tvrdnje da je naručio ubistvo novinara Khashoggija


Saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman ponovio je da "preuzima punu odgovornost" za ubistvo Jamala Khashoggija, ali je odbacio tvrdnje da ga je on naručio, rekao je princ u emisiji "60 minuta" američke televizije CBS.

Sin kralja Salmana je bio upitan je li naredio ubistvo novinara Jamala Khashoggija koji je kritizirao režim u Rijadu u oktobru 2018.

"Nipošto. Bio je to strašan zločin. Ali u cijelosti preuzimam odgovornost kao čelnik Saudijske Arabije, posebno zato što su to učinili pojedinci koji rade za saudijsku vladu", rekao je Salman.

Tijelo novinara kojemu se gubi svaki trag nakon ulaska u saudijski konzulat u Istanbulu nije pronađeno a okolnosti njegova ubojstva nikad nisu rasvijetljene. Saudijsko pravosuđe je nastojalo otkloniti sumnju sa saudijskog čelnika i uhapsilo je više od dvadeset ljudi u okviru istrage o tom ubistvu, od kojih petorici prijeti smrtna kazna.

Rat Saudijske Arabije i Irana doveo bi do "potpunog kraha svjetske ekonomije", ocijenio je princ Mohammed bin Salman u televizijskom razgovoru u Sjedinjenim Američkim Državama pozivajući međunarodnu zajednicu da "odvrati" Teheran.

"Ne bude li svijet snažnom i odlučnom akcijom pokušao odvratiti Iran bit ćemo svjedoci još gore eskalacije koja će zaprijetiti svjetskim interesima", rekao je prijestolonasljednik u emisiji "60 minuta" na mreži CBS.

On je naveo kako će se snabdijevanje naftom poremetiti i cijene će skočiti do nezamislivog nivoa, upozorivši kako će posljedice osjetiti cijeli svijet.

"Ovo područje osigurava 30 posto svjetskog snabdijevanja energentima, gotovo 20 posto svjetskog prometa robe i oko četiri posto svjetskog BDP-a. Zamislite da toga nestane. To bi bio potpuni krah svjetske privrede, a ne samo saudijskog i bliskoistočnih zemalja", rekao je Salman.

XS
SM
MD
LG