Dostupni linkovi

Papa u Vatikanu otkrio skulpturu posvećenu migrantima


Papa Franja ispred skulpture posvećene migrantima na Trgu Svetog Petra u Vatikanu
Papa Franja ispred skulpture posvećene migrantima na Trgu Svetog Petra u Vatikanu

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja pozvao je vernike na Trgu Svetog Petra da posvete "posebnu pažnju" strancima i onima koji su u društvu odbačeni.

Povodom 105. obeležavanja Međunarodnog dana migranata i izbeglica, koji je ustanovio Vatikan, papa je otkrio skulpturu posvećenu migrantima.

Delo od bronze i gline kanadskog umetnika Timotija Šmalca, nazvano "Angels Unaware" (Nesvesni anđeli), prikazuje kako na čamcu stoji 140 migranata raznih kultura i iz raznih istorijskih perioda.

Na skulpturi je biblijski citat: "Ne zaboravite gostoprimstvo kojim su neki i neznajući prihvatili anđele".

Papa se od početka svog pontifikata 2013. godine zalaže za prihvatanje migranata i izbeglica. Posetio je 2013. Lampeduzu, italijansko ostrvo gde dolaze migranti, 2016. grčko ostrvo Lezbos, a krajem jula je pozvao međunarodnu zajednicu da deluje "brzo i odlučno" da ne bi bilo novih tragedija na moru.

Medjunarodna organizacija za migracije (IOM) saopštila je da su 5.773 migranta poginula i da ih je nestalo 11.089 u pokušajima prelaska Sredozemnog mora, mahom na putu od sa severa Afrike ka Italiji, od početka 2014. do jula 2018. godine.

XS
SM
MD
LG