Dostupni linkovi

Kolumbija dala lažne informacije o gerilcima u Venecueli


Kolumbijski predsednik Ivan Duke
Kolumbijski predsednik Ivan Duke

Kolumbijski predsednik Ivan Duke predao je generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu dosije s "dokazima" o prisustvu gerilaca iz Armije nacionalnog oslobodjenja (ELN) u Venecueli, ali se pokazalo da su za najmanje dve fotografije date lažne informacije.

Duke je na Tviteru postavio slike navodnih pobunjenika iz ELN u Venecueli a na jednoj se vide gerilci koji "indoktriniraju" đake u "seoskim školama" u venecuelanskoj državi Tačira, što se prema Dukeu desilo u aprilu prošle godine.

Na fotografiji se nalaze muškarci i žene u kamuflažnim uniformama, naoružani i sa crveno-crnim oznakama ELN kako razgovaraju s najmanje 11 dece.

Medjutim, kolumbijski list El Kolombijano iz Medeljina je saopštio da je tu fotografiju 2015. godine dobio od pripadnika vojne obaveštajne službe koji su naveli da je reč o gerilcima koji pokušavaju da regrutuju decu u mestu Tambo u kolumbijskoj provinciji Kauka, na pacifičkoj obali Kolumbije i skoro 1.200 kilometara daleko od Tačire.

Taj list je, kako je navedeno, fotografiju objavio 7. juna 2015. uz reportažu o pobunjeničkom regrutovanju maloletnika.

"Slika ne prikazuje ELN u Venecueli, već u Kauki. U Kauki smo 2015. dobili ekskluzivne snimke. Dobili smo ih od obaveštajne službe", rekao je jedan od urednika Kolombijana, Havijer Alehander Masijas.

Taj novinar je sa timom kolega bio u Tambu da bi napravili reportažu o regrutovanju maloletnika koje su sprovodili gerilci ELN i Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARK). FARK je 2016. potpisao mir s vladom u Bogoti i razoružao se.

Izvor iz kolumbijskog predsedništva je rekao da je istraga u toku ali i tvrdio da je sporna fotografija slikana u Tačiri, samo 2013. godine.

Agencija Frans pres (AFP) nije mogla nezavisno da utvrdi gde je fotografija načinjena. Medjutim, istraživanje je pokazalo da je ona prvi put objavljena 7. juna 2015. u Kolombijanu.

Duke je juče rekao da je reč o "kontekstualnoj slici" i da je ona "anegdotalna u okviru dosijea".

U dokumentima koje je Duke u četvrtak predao Guterešu se pominje i "masakr" u venecuelanskoj državi Bolivar u oktobru 2018. tokom sukoba ELN i pripadnika lokalnih bandi.

Taj podatak je ilustrovan fotografijom brvnare s oznakama ELN. Medjutim, tu sliku je u stvari napravio fotograf Frans presa u kolumbijskom regionu Katatumbo koji se nalazi na granici s Venecuelom.

"Ja sam to slikao 20. septembra 2018. tokom pravljenja reportaže u regionu Katatumbo", rekao je fotograf Luis Robajo.

Portparolka kolumbijskog Ministarstva odbrane se juče telefonom izvinila Frans presu i navela da se u dosijeu koji nije u potpunosti objavljen nalaze još dve fotografije te agencije.

Jedna od njih, takodje Robajovo delo, "prikazuje devojčicu u redovima ELN", a drugu, nepomirljive pripadnike FARK, slikao je fotograf Raul Arboleda.

Ona je priznala da su tri AFP-ove fotografije slikane u Kolumbiji a ne u Venecueli i navela da će dosije predat UN biti dopunjen tačnim informacijama.

Od vremena predsednika Alvara Uribea (2002-2010), Dukeovog političkog mentora, Bogota optužuje Venecuelu da pruža utočište kolumbijskim gerilcima i trgovcima drogom.

Duke je u Generalnoj skupštini UN pozvao na delovanje protiv podrške Karakasa naoružanih grupama i predstavio dosije na 128 stana sa "čvrstim dokazima".

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro negira kolumbijske optužbe i u februaru je prekinuo diplomatske odnose s Kolumbijom, nakon što je ta zemlja priznala opozicionog lidera Huana Gvaida kao predsednika Venecuele.

XS
SM
MD
LG