Dostupni linkovi

Ukrajinski tužilac: Nije bilo istrage protiv Bajdena


Hanter i Džo Bajden

Specijalna kancelarija ukrajinskog tužilaštva za borbu protiv korupcije nije vodila istragu protiv bivšeg potpredsednika SAD Džozefa Bajdena ni njegovog sina, izjavio je danas direktor tog tela Nazar Holodnjicki.

Predsednik SAD Donald Tramp tražio je 25. jula u telefonskom razgovoru od predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da otvori istragu protiv Bajdena, Trampovog potencijalog protivnika na izborima 2020. godine, i njegovog sina Hantera, bivšeg člana upravnog odbora ukrajinske gasne kompanije Burisma.

Na osnovu saznanja o tom Trampovom zahtevu, američka Demokratska stranka pokrenula je u Kongresu SAD postupak za opoziv šefa države.

Hanter Bajden je bio član upravnog odbora Burisme u isto vreme dok je njegov otac predvodio američke diplomatske aktivnosti s Kijevom. Iako je to poklapanje povećalo zabrinutost među borcima protiv korupcije, nije bilo dokaza o eventualnim krivičnim delima bivšeg potpredsednika SAD ili njegovog sina.

Holodnjicki je u intervjuu za radio NV rekao da Bajden i njegov sin nisu bili predmet nijedne istrage.

On je kazao i da je ranija istraga Burisme zatvorena 2017. godine zbog nedostatka dokaza, ali da je sud u Kijevu 2018. godine poništio tu odluku i naredio nastavak istrage. Uprkos odluci suda, slučaj je do danas "na čekanju" i nikakve istražne radnje od tada nisu preduzete.

Holodnjicki je precizirao da nije bilo pomena Bajdena ili njegovog sina u slučaju istrage Burisme, koja je uglavnom bila usmerena na navodnu zloupotrebu ovlašćenja od zvaničnika ukrajinskog ministarstva ekologije.

Upitan da li bi ukrajinski tužioci mogli da saslušaju Bajdena ili njegovog sina, Holodnjicki je rekao da bi za taj potez morali da imaju informaciju koja bi nagoveštavala njihovu krivicu.

"Kako sada stvari stoje, tamo nema ničega. Ako se nešto pojavi, biće preduzete mere radi provere informacija", kazao je ukrajinski tužilac.

XS
SM
MD
LG