Dostupni linkovi

Izetbegović: Narednih dana sastanci za deblokadu parlamenta BiH


Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas da će narednih dana biti održani sastanci od kojih očekuje postizanje kompromisa kako bi se deblokirao rad Parlamentarne skupštine BiH.

"Imamo neke sastanke u Predsedništvu BiH ovih dana, tako da mislim da jesmo bliži deblokadi, da se nađe kompromis u okviru u kojem se trenutno nalazi BiH", rekao je Izetbegović novinarima posle sastanka Kolegijuma Doma naroda BiH sa novim šefom Delegacije EU u BiH Johanom Setlerom.

Prema njegovim rečima, pre svega to se odnosi na postizaje načina kako bi se pokrenuo Akcioni plan za članstvo (MAP) u NATO.

Navodeći da gotovo milijardu evra sredstava čeka ratifikaciju u institucijama BiH, Izetbegović je izrazio uvjerenje da će taj problem biti razrešen ovih dana i da će BiH krenuti dalje.

Parlament BiH je, posle prošlogodišnjih oktobarskih izbora, održao samo jednu sednicu, jer Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) uslovljava deblokadu rada parlamenta ulaskom te stranke u Savet ministara BiH.

Dogovor o novom Savetu ministara nije postignut, jer se kao kamen spoticanja pojavio Godišnji nacionalni program (ANP) za NATO, čije usvajanje traže predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović, dok je srpski član Milorad Dodik naglasio da on nikada neće podržati usvajanje ANP-a niti uazak BiH u NATO.

Na sastanku sa Setlerom bili su u druga dva člana Kolegijuma Doma naroda, Dragan Čović (HDZ BiH) i Nikola Špirić (SNSD).

Tokom razgovora, zajednički je ocenjeno da je za BiH veoma važno formiranje i rad organa izvršne i zakonodavne vlasti na osnovu Opštih izbora 2018. godine na svim nivoima.

Članovi Kolegijuma, kako je saopšteno, upoznali su Satlera sa različitim viđenjima uzroka zastoja u formiranju Saveta ministara BiH i parlamentarnih tela.

Izražena je nada da će se aktuelne razlike uskoro razrešiti na osnovu konstruktivnog dijaloga i kompromisa pobedničkih stranaka, kako bi se "otvorili zaustavljeni i ubrzali usporeni reformski procesi".

XS
SM
MD
LG