Dostupni linkovi

Ambasador Erik Nelson za Radio Slobodna Evropa


Eric Nelson, američki ambasador u BiH
Eric Nelson, američki ambasador u BiH

Ambasador SAD u Bosni i Hercegovini Erik Nelson u intervjuu za Radio Slobodna Evropa ističe kako njegova zemlja pomno prati dešavanja u BiH i regiji, te da će SAD i dalje podržavati napredak u reformama ka EU integracijama i NATO-u.

“Od kraja rata do danas uložili smo [Sjedinjene Američke Države] dvije milijarde američkih dolara u obnovu Bosne i Hercegovine”, rekao je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa američki ambasador u Bosni i Hercegovini Erik Nelson (Eric Nelson).

Govorio je o političkoj situaciji u BiH, ulozi američke administracije, ali i drugim gorućim problemima u zemlji kao što je odlazak mladih ističući da treba raditi na rješenjima i pitati se - kako da se obrne trend odlaska mladih iz BiH?

Ambasador Nelson se osvrnuo na ocjene iznesene u američkom Senatu o sve većem ruskom i kineskom uticaju na Balkanu ali i istakao veliki interes Sjedinjenih Država koji se tiče Bosne i Hercegovine i njenog evropskog puta i partnerstva sa NATO savezom.

Ambasador je najavio i skorašnji dolazak specijalnog predstavnika američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmera (Matthew Palmer) u Sarajevo.

Kompletan intervju možete preuzeti putem opcije 'embed'.

XS
SM
MD
LG