Dostupni linkovi

Protest zbog namere Hrvatske da na granici sa BiH odlaže nuklearni otpad


U Novom Gradu (Bosanski Novi) danas je održan protest građana zbog namera Hrvatske da izgradi odlagalište radioaktivnog otpada na obližnjoj Trgovskoj gori.

Protestu na Trgu Mladena Oljače prisustvovali su ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, predsednik Skupštine tog kantona Agan Bunić, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, te načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača.

Protestnom skupu prisustvovali su i načelnici opština i građani opština na čijem području se prostire Park prirode "Una", građani Prijedora, kao i predstavnici nevladinih organizacija iz Lukavca i Tuzle.

Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo "Stop – Una nas treba", "Smrt – probudite se", "Želim zdravu budućnost", "Ne želim bolest, želim život", "Vazduh, a ne rat".

Ministarka Golić je, obraćajući se okupljenima, navela da svi treba da kažu ne odlaganju radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj, u neposrednoj blizini granice sa BiH i reke Une.

Ona je rekla da se to pitanje ne tiče samo stanovnika ovog grada, već svih građana Republike Srpske i BiH, ma gde živeli.

"Ne želimo radioaktivni otpad svega nekoliko metara od prirodnog bisera reke Une, naših kuća, pašnjaka, pčelinjaka. I to Hrvatska veoma dobro zna", izjavila je Golić.

Posle skupa održana je protestna šetnja.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad odlaže na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini Novog Grada i svega 900 metara od zaštićenog područja Parka prirode "Una", čime bi bilo ugroženo oko 300.000 stanovnika u slivu ove reke.

XS
SM
MD
LG