Dostupni linkovi

Papa pozvao Silikonsku dolinu: Tehnologija ne smije dovesti do novog barbarizma


Papa Franjo
Papa Franjo

Papa Franjo pozvao je Silicijsku dolinu da tehnološki napredak poput umjetne inteligencije ne dovede do novog "oblika barbarstva", u kojem zakon najjačeg prevladava nad općim dobrom.

Poglavar Rimokatoličke crkve je ovaj komentar uputio na konferenciji u Vatikanu, kojoj su prisustvovali rukovoditelji kompanija poput Facebooka, Mozille i Western Digitala, kao i nobelovci, katolički etičari, vladini regulatori, internetski poduzetnici i kapitalisti.

Na trodnevnom okupljanju, koje se završava u subotu, raspravlja se o temama sa tehnološkim žargonom koji se u Vatikanu obično ne čuje, poput algoritama i blockchaina (podatkovni blokovi koji su povezani u jednosmjerni lanac i u kojem svaki novi blok zavisi o vrijednosti prve starije karike).

"Izuzetan razvoj na polju tehnologije, posebno onih koji se bave umjetnom inteligencijom, stvara sve značajnije implikacije na sva područja ljudske aktivnosti. Zbog toga su otvorene i konkretne rasprave o ovoj temi potrebne više nego ikad prije", rekao je papa.

Među sudionicima konferencije su Mitchell Baker, izvršni predsjednik Mozille, Gavin Corn, pomoćni generalni savjetnik i direktor tima za zaštitu cyber sigurnosti na Facebooku, viši potpredsjednik Western Digitala Jim Welsh i Reid Hoffman, suosnivač LinkedIna.

Papa Franjo je rekao da tehnologija treba imati "i teorijska i praktična moralna načela".

Upozorio je na opasnosti upotrebe umjetne inteligencije "za širenje tendencioznih mišljenja i lažnih podataka koji mogu otrovati javne rasprave, čak i manipulirati mišljenjima milijuna ljudi, do točke ugrožavanja samih institucija koje jamče mirni građanski suživot".

Kako su ruske društvene mreže nadjačale Facebook
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:06 0:00
Iz virtuelnog u stvarno
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:13 0:00

XS
SM
MD
LG