Dostupni linkovi

Zemlje EU upozorile Iran da više ne krši sporazum


Iranski predsjednik Hasan Rohani na pres-konferenciji u Njujorku
Iranski predsjednik Hasan Rohani na pres-konferenciji u Njujorku

Velika Britanija, Francuska i Njemačka upozorile su Iran da više ne krši međunarodni nuklearni sporazum potpisan 2015. godine, javio je BBC.

Upozorenje je objavljeno na marginama Generalne skupštine UN-a u Njujorku prilikom susreta sa iranskim ministrima, navodi se u izvještaju.

Tri potpisnice sporazuma juče su u Njujorku istakle da će, u slučaju da bude novih kršenja sporazuma, biti pokrenut poseban mehanizam za spor. U slučaju pokretanja mehanizma, cjelokupan sporazum bi propao i UN bi mogao da ponovo uvede sankcije Iranu.

Iran je počeo sa kršenjem svojih obaveza nakon što se SAD prošle godine povukao iz sporazuma i ponovo uveo sankcije Teheranu.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) saopštila je da je Iran počeo sa upotrebom zabranjene tehnologije za obogaćenje uranijuma.

U svom izvještaju u koji je uvid imala agencija Reuters IAEA navodi da su inspektori 25. septembra potvrdili da su sve postavljene kaskade centrifuga počele gomilanje uranijuma ili se pripremaju da skladište obogaćeni uranijum.

Iran negira da pokušava doći u posjed nuklearnog naoružanja.

Nove američke sankcije za Iran
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

XS
SM
MD
LG