Dostupni linkovi

Bin Salman preuzeo odgovornost za ubistvo Kašogija


Saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman
Saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman

Saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman preuzeo je odgovornost za ubistvo novinara Džamala Kašogija prošle godine, rekavši da je operacija u Istanbulu izvršena pod njegovim nadzorom, prikazano je u dokumentarcu američke televizije Pi-Bi-Es (PBS).

On je u dokumentarcu, koji će biti prikazan sledeće sedmice, prvi put javno nagovestio ličnu odgovornost za ubistvo novinara "Vašington posta" u saudijskom Konzulatu u Istanbulu 2. oktobra prošle godine.

Ubistvo su počinili operativci za koje se zna da su bliski sa saudijskim prestolonaslednikom, a američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) i vlasti pojedinih zapadnih zemalja tvrdile su da je Salman naredio ubistvo, što su saudijski zvaničnici negirali.

Smrt novinara izazvala je globalnu uzbunu, pokvarila sliku o Salmanu i ugrozila ambiciozne planove o difersifikaciji ekonomije najvećeg svetskog izvoznika nafte i o otvorenijem saudijskom društvu.

Saudijski prestolonaslednik nakon ubistva nije išao u posetu SAD ili Evropi.

"Dogodilo se pod mojim nadzorom. Ja snosim svu odgovornost, jer se desilo pod mojim nadzorom", rekao je Salman novinaru Pi-Bi-Esa Martinu Smitu, što je prikazano u najavi dokumentarca pod nazivom "Prestolonaslednik Saudijske Arabije", koji će biti prikazan 1. oktobra, dan uoči godišnjice ubistva novinara.

Kašogi je posljednji put viđen kako ulazi u saudijski Konzulat u Istanbulu 2. oktobra. Saudijske vlasti prvobitno su tvrdile da ne znaju šta se desilo Kašogiju, da bi kasnije priznale da je novinar "Vašington posta" ubijen u tuči u Konzulatu.

Za ubistvo Kašogija optuženo je 11 ljudi i protiv njih je pokrenut tajni sudski postupak, ali je do sada održano tek nekoliko saslušanja.

Kašogijevo telo je, navodno, raskomadano i sklonjeno iz zgrade Konzulata, a njegovi posmrtni ostaci još nisu pronađeni.

XS
SM
MD
LG