Dostupni linkovi

Španska crkva se neće protiviti ekshumaciji Franka


Španski diktator Fransisko Franko drži govor u Bilbau 1939.
Španski diktator Fransisko Franko drži govor u Bilbau 1939.

Katolička crkva u Španiji saopštila je da će poštovati odluku vlasti i da se neće protiviti ekshumaciji posmrtnih ostataka Fransiska Franka iz mauzoleja kod Madrida.

Vrhovni sud je odobrio vlastima da prenesu ostatke Franka na "diskretnije groblje".

Diktator generalisimus Francisko Franko (1892-1975) sahranjen je u ogromnom memorijalnom centru "Dolina palih" posvećenom svim žrtvama španskog građanskog rata.

Španski parlament je 2017. usvojio tekst o premeštanju Franka pozivajući se na raniji zakon o odavanju pošte žrtvama njegove diktature.

Vlada je u junu saopštila da želi neposredno premeštanje posmrtnih ostataka Franka iz mauzoleja kod Madrida kako bi ta lokacija bila pretvorena u "mesto pomirenja".

Španski parlament je usvojio 2007. istorijski zakon kojim se osuđuje puč generala Fransiska Franka protiv Republike 1936. godine, kao i njegova diktatura koja je usledila i trajala gotovo četiri decenije.

Zakonom se zvanično osuđuje Frankov fašistički režim, a lokalnim vlastima nalaže da obezbede sredstva za ekshumaciju žrtava Španskog građanskog rata, od 1936. do 1939. godine, iz masovnih grobnica.

Oko 500.000 ljudi je poginulo za vreme građanskog rata u Španiji, a tokom Frankove vladavine pogubljeno je nekoliko desetina hiljada ljudi, dok je više stotina hiljada napustilo zemlju.

XS
SM
MD
LG